BSC u Bosilegradu i Bugarskoj: Uskršnji festival, Rilski manastir i Blagoevgrad

Povodom 25. Međunarodnog dečijeg Uskršnjeg festvala, a na poziv Udruženja „Glas“, predstavnici vranjskog udruženja Bugarsko-srpski centar (BSC) posetili su Bosilegrad.

U Bosilegradu se tradicionalno održava Međunarodni Uskršnji festival koji okuplja veliki broj dece iz regiona. Iz godine u godinu ovaj skup je sve masovniji.

Aleksandar Dimitrov, predsednik Udruženja „Glas“, profesionalno pristupa organizaciji festivala koji traje od 2. do 9. aprila, navode iz BSC, i koji je svakog dana „ispunjen zanimljivim sadržajima, kako za mlade tako i starije sugrađane i goste“.

Članovi Bugarsko-srpskog centra Dragan Spasov i Aleksandra Trajković učestvovali su ove godine u radionici Fondacije ,,Ricari na dobroto“ iz Sofije, napominje predsednik udruženja Darko Anačkov.

- Razgovarao sam sa gospođom Jordankom Janakievom iz pomenute fondacije u vezi sa organizovanjem takvih radionica i u Vranju.

Predstoje nam detaljniji razgovori i nadam se da ćemo nešto uraditi za naše mlade Vranjance.

Na festivalu je bio prisutan i konzul bugarskog konzulata u Nišu, gospodin Nikolaj Kolev, koji je otvorio veče namenjeno folklornom ansamblu iz Bugarske.

Mi smo posetili festival od 6. do 8. aprila – navodi Anačkov za Vranje News.

Prema njegovim rečima, subota je bila rezervisana za obilazak Rilskog manastira i Blagoevgrada u Bugarskoj.

- Dan nam je bio u potpunosti ispunjen. Iz Bosilegrada smo krenuli u 6 sati ujutru a vratili se oko 19.30.

Rilski manastir svakako vredi posetiti.

To je najveći i najpozantiji pravoslavni manastir u Bugarskoj, potiče iz 10. veka. Nalazi se na jugozapadu države, na planini Rila, 117 kilometara južno od Sofije.

Veruje se da je manastir osnovao pustinjak Sveti Jovan Rilski, čije ime manastir nosi za vreme vladavine bugarskog cara Petra prvog.

Čist vazduh, netaknuta priroda i unutrašnji mir koji se oseća u ovoj svetinji, samo su neki od razloga da svako ko je u prilici poseti ovo prelepo pravoslavno zdanje - preporučuje Anačkov.


Nakon obilaska Rilskog manastira, put je predstavnike BSC odveo ka Blagoevgradu.

- Nakon ručka u jednom od restorana sa domaćinima, ostatak vremena je bio predviđen za razgledanje i šetnju gradom.

Meni se Blagoevgrad veoma dopao zbog velikih šetališta, trgova i parkova.

Blagoevgrad je i univerzitetski grad. Jugozapadni univerzitet Neofit Rilski nudi budućim brucošima atraktivna i perspektivna zanimanja.

I pored toga što smo bili umorni od puta, osećaj zadovoljstva i ispunjenosti savladao je umor. Svako ko je u prilici ili koga put nanese u tom pravcu treba da poseti ova mesta i uveri se u istinitost priče – kaže Anačkov za Vranje News.

On se zahavalio Aleksandru Dimitrovu iz Udruženje „Glas“ na pozivu za Uskršnji festival.

- I želim mu da još dugo godina priređuje mladima ovakav spektakl za pamćenje – zaključuje Anačkov.

Najnovije vesti