Otvorena kancelarija BSC-a: Novo vreme i novi odnosi dva naroda (FOTO, VIDEO)

Pre desetak ili petnaest godina, ovakav događaj, kao što je otvaranje Bugarsko srpskog centra u Vranju i Srbiji, ne bi bio moguć.

Činjenica da smo tu je najbolji dokaz za veliki napredak Srbije proteklih godina na putu ka Evropskoj uniji, posebno u pogledu zaštite manjinskih prava i usaglašavanja Ustava i zakona u pogledu poštovanja potreba i prava manjina - rekao je na otvaranju kancelarije Bugarsko srpskog centra u Vranju ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov.

U četvrtak je u prisustvu ambasadora Vlajkova, zamenika gradonačelnika Vranja Nenada Antića, generalnog konzula Bugarske u Nišu prof. dr Edvina Sugareva, predsednika Državne agencije za Bugare u inostranstvu Petra Haralampieva i brojnih gostiju i prijatelja zvanično otvorena kancelarija BSC-a u Vranju.

- Ne tako davno, ovde u Vranju ili u nekim drugim krajevima Srbije bilo je sramotno, pa možda i opasno reći da ste Bugarin.

Predrasude po tom pitanju u nekim manjim mestima postoje i danas, uprkos svim bliskostima koje postoje između dva naroda u pogledu tradicije, religije, kulture, mentaliteta i činjenice da je sve to mnogo jače od bilo čega što nas je delilo tokom istorije - rekao je Vlajkov.

On je dodao da je zajednička briga dve zemlje za ekonomski napredak u oblastima Srbije gde žive Bugari, te da će u tom smislu ubuduće raditi na tome da se Nacionalni savet Bugara u Srbiji dodatno angažuje na korišćenju prava bugarske nacionalne manjine koja su im zagarantovana Ustavom i zakonima.

- Apelujem na pripadnike bugarske nacionalne manjine u Srbiji da poštuju svoje ime, tradiciju, kulturu i bugarski jezik, jer su im oni zagarantovani, o čemu sam nedavno razgovarao i sa predsednikom Srbije - rekao je Vlajkov.

Ambasador Vlajkov kazao je na kraju svog obraćanja da se, posle razgovora sa rukovodstvom Grada Vranja, nada budućoj bližoj saradnji sa Vranjem na privrednom i svakom drugom planu.

- Nadam se da će Bugari u Srbiji živeti u miru, spokojstvu, uz maksimalnu međusobnu toleranciju.

Bugarska nacionalna manjina je među najtolerantnijima u Srbiji - kazao je Vlajkov.

Zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić rekao je da je rukovodstvo grada u četvrtak imalo konstruktivne razgovore sa ambasadorom Vlajkovim i delegacijom Bugarske o mogućnostima pre svega privredne saradnje u narednom periodu.

- Otvaranje kancelarije BSC-a u Vranju je dokaz da Srbija ide utabanim stazama ka EU, da poštujemo tekovine evropskih vrednosti i očekujem da ćemo biti dobri partneri, kako na međudržavnom, tako i na lokalnom nivou.

Već imamo zajedničke projekte.

U toku je realizacija projekta prekogranične saradnje za izgradnju stadiona sa bugarskm gradom Montana, imamo blisku saradnju među vatrogasnim i spasilačkim jedinicama - rekao je Antić.

On je izrazio očekivanje da će predsednik BSC-a Darko Anačkov realizovati aktivnosti usmerene ka pomirenju, prvazilaženju svih razlika i zbližavanju dva naroda.

Predsednik BSC-a Darko Anačkov kazao je da novoformirano Udruženje iz svojih novih prostorija želi da šalje poruke mira, da radi na unapređenju i zaštiti prava bugarske nacionalne manjine, a sa druge strane da razvija dobre odnose Srbije sa Republikom Bugarskom.

- Nijedna nacija ne može reći "nama je dobro i drugi nas ne interesuju".

Krize se mnogo lako i brzo prenose s jedne države na drugu, zato smo mi odabrali da gradimo dobrosusedske odnose, učvršćujemo prijateljstvo i unapređujemo ljudska i manjinska prava.

U Vranju živi oko 2.000 do 3.000 Bugara po nezvaničnim podacima.

Imamo želju da pomognemo svim našim sunarodnicima, da im budemo vetar u leđa u rešavanju problema.

Zaštitićemo sva prava pripadnika bugarske nacionalne manjine, ako na bilo koji način budu ometana i ukoliko mi saznamo za to.

Gradićemo multikulturalizam kod mladih i učićemo ih da vole i poštuju svoje, ali i tuđe - rekao je Anačkov.

On je podsetio da BSC u Vranju postoji već godinu dana i da se "odnosi odgovorno i profesionalno prema svojim zadacima".

- Radimo sa mnogo entuzijazma kako bismo stvorili bolju klimu u odnosima među dva naroda.

Zahvaljujem se na pomoći u rešavanju problema koji nas je ometao u kvalitetnijem radu, a to je nedostatak kancelarije, odnosno prostorija Centra, i to pre svega konzulatu u Nišu, Stefanu Kostovu iz firme Hrast, Nacionalnoj fondaciji 13 vekova Bugarske i preduzeću Trejs što su nam pružili nesebičnu pomoć da prostorije stavimo u funkciju - rekao je Anačkov.

Predsednik Državne agencije za Bugare u inostranstvu Petar Haralampiev rekao je da je srećan da svi Bugari u Vranju i okolini sada imaju šansu da "u okviru jedne organizacije ostvaruju svoja manjinska prava".

- Čuvajte svoju kulturu, jezik, tradiciju, običaje...

Ne pravite greške, pomozite sebi da bismo mogli da vam pomognemo i mi - poručio je Harakamoiev pripadnicima bugarske nacionalne manjine.

Svečanim presecanjem vrpce, kancelarije Bugarsko srpskog centra u Vranju otvorili su ambasador Vlajkov i vicegradonačelnik Vranja Antić.

Najnovije vesti