BPD: Da li je poludeo samo gospodin R. ili svi mi zajedno FOTO/VIDEO

Predstava "Zašto je poludeo gospodin R...", u izvođenju ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta, dramatizovana po istoimenom, kultnom filmu Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera (1970, Zlatni medved u Berlinu), a u režiji hrvatskog reditelja Bobe Jelčića, gostovala u Vranju pete večeri 39. Borinih pozorišnih dana.

Kao što je Fasbinder davnih šezdesetih uhvatio određeni trenutak, tako je i Jelčić uhvatio sadašnji momentum i shvatio svet u kome živimo.

Priča je krajnje univerzalna; gledamo napor pojedinca koji se bori da preživi u ovom svetu, jedan napor neljudski kao što su neljudski i zahtevi koji se postavljaju pred čoveka.

Taj zahtev okoline i sebe samog da čovek mora da napreduje, da ima novac, da se širi, to je taj svet oko gospodina R, kojeg u konkretnom slučaju maestralno igra Boris Isaković.

Taj svet je isto tako lud kao i on.

Jelčić se, zapravo, bavi paradoksom današnjeg vremena; pojedincem koji se lažno stavlja u središte zbivanja da bi se došlo do njegovog uništenja.

To je svet u kome se samo priča o unapređenju, o poslu ili kupovini novih stvari.

Toj ekspanziji nema kraja i taj diktat vodi do momenta u kome dolazi pucanja i dvostrukog ubistva koje glavni lik počini na kraju komada.

Predstava je od premijere do Vranja ovenčana mnogobrojnim nagradama.

Reditelj Bobo Jelčić, koji se prvi put predstavio kao autor jedne predstave u Srbiji, izjavio je jednom prilikom da je reč o "radikalnom seciranju društva i začetaka neoliberalizma, te njegovih mehanizama da funkcije s države svale na pojedinca, kao i intimistički osvrt na tu transformaciju društva, na pitanja moralnih i etičkih normi čoveka".

- Nemačka nakon rata počinje da raste u veliku silu i u tom progresu, gazi sve pred sobom.

To su začeci neoliberalizma s čim imamo posla i dan danas.

Pojedinac je fokus našeg bavljenja vremenom u kojem živimo.

On se lažno stavlja u središte zbivanja, daju mu se prava i sloboda, a zapravo se radi na tome da se pojedinac uništi.

To je paradoks u kome mi danas živimo - kazao je Jelčić.

U njegovom autorskom projektu, koji je premijerno izveden u junu prošle godine, igraju Boris Isaković, Nataša Tapušković (Šolak), Branko Cvejić, Dubravka Kovjanić, Milan Marić, Bojan Dimitrijević, Jelena Stupljanin, Vesna Čipčić, Feđa Stojanović i dečak Pavle Korać.

Dramaturg je Nataša Govedarica, scenograf Aleksandar Denić, a kostimograf Maja Mirković.

U pratećem programu Borinih pozorišnih dana u nedelju je predstavljena knjiga prof. dr Ksenije Raduović, teatrologa i profesora na FDU u Beogradu, a na kabaretskoj sceni mladi glumac iz Vranja Marko Nikolić izveo je svoj stand-up šou pod nazivom "Najgori do sada".

Borini pozorišni dani završiće se u ponedeljak uveče komadom "Nečista krv" u izvođenju ansambla Pozorišta Bora Stanković, a u režiji Juga Đorđevića.

Najnovije vesti

Foto ilustracija Vranje News Danas je Đurđevdan »

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici u Vranju i Srbiji u ponedeljak slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomuč...

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...