BPD: Na Drini ćuprija ili komad o cikličnom zlu FOTO/VIDEO

Priču o zlu koje se dešava na jednom istom mestu, više od četiri stotine godina, o zlu kojem nema kraja pretočio je reditelj Kokan Mladenović u predstavu Na Drini ćuprija, koju su Vranjanci imali priliku da pogledaju četvrte večeri 39. Borinih pozorišnih dana u Vranju.

U dva i po sata Vranjanci su netremice bili uvučeni u istorijski vrtlog, od turskog zuluma preko austrougarske čizme, te Prvog i Drugog svetskog rata do krvavog raspada Jugoslavije.

Nedovoljno velika scena vranjskog tetra nije dozvolila instaliranje većeg dela scenografije predstave koja je začeta u jednoj od najprostranijih dvorana u državi, novosadskom SNP-u.

Sam mizanscen postavljen je tako da se sva radnja dešava između dve strme padine reke.

Između se gradi Višegradski most, ispod koga protiče Drina.

Ona je u predstavi ilustrovana vodom prolivenom po sceni, na kojoj glumci igraju veći deo predstave.

Gledamo ratove i primirja, katoličke, islamske i pravoslavne molitve, pesmu i jezik okupatora sa raznih strana, dok se Višegradski most, načinjen od stolova, naizmenično gradi i ruši.

Ansambl je maskimalno posvećen na sceni, a reditelj Kokan Mladenović rekao je u Vranju da je u SNP-u dobio "sjajnu ekipu, ansambl fascinantnih moći", ljude "spremne da poginu za pozorište".

Glumac Radoje Čupić, koji se pojavljuje u ulozi Ćorkana, osvrnuo se na "škrtost u dijalozima" romana Na Drini ćuprija, a krajnji produkt nazvao "ekscesom", imajući u vidu podelu sa mnogo glumaca gde su svi uložili ogromnu enegiju.

U predstavi su, po svedočenju samog reditelja, korišćeni citati iz 37 Andrićevih dela.

Sam Kokan Mladenović govorio je o "industriji mržnje koja truje našu decu".

Prema Mladenovićevim rećima, pozorišni poslenici vrlo su se lako odrekli "tribunske moći pozorišta", odnosno "moći javne reči kazane sa scene".

Ovaj komad je na Borinim pozorišnim danima dobio je najvišu prosečnu ocenu publike u dosadašnjem toku festivala - 8,44.

U predstavi glume Jelena Antonijević, Strahinja Bojović, Danica Grubački, Gordana Đurđević Dimić, Grigorije Jakišić, Dušan Jakišić, Milan Kovačević, Jugoslav Krajnov, Tijana Maksimović, Marija Medenica, Sanja Mikitišin, Višnja Obradović, Igor Pavlović, Aleksandra Pleskonjić, Nina Rukavina, Marko Savić, Olivera Stamenković, Miroslav Fabri, Milovan Filipović i Radoje Čupić.

U ulogama dece pojavljuju se Mihajlo Bugarski, Nikola Velimirović i Sergej Stojanović.

Muzičari su Arpad Bakoš i Balša Pešikan.

Predstavu u najboljem smislu obeležava to što se igra na nekoliko jezika (sa titlovanim prevodom), odlična muzika (Irena Popović), kao i scenografska (Marija Kalabić) i kostimografska (Tatjana Radišić) rešenja.

Borini pozorišni dani nastaviće se u nedelju uveče komadom "Zašto je poludeo gospodin R?", u izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta, po tekstu Rajnera Vernera Fasbindera, a u režiji Bobe Jelačića.

U pratećem programu festivala na programu je predstavljanje knjige Ksenije Radulović i od 23 sata stand-up šou "Najgori do sada" u izvođenju Vranjanca Marka Nikolića.

Najnovije vesti