Borini pozorišni dani: Tartif ili razotkrivanje sveprisutnih laži FOTO/VIDEO

U petak je u okviru 39. Borinih pozorišnih dana u Vranju odigrana predstava Tartif po motivima Molijerove drame, u koprodukciji Narodnog pozorišta u Somboru i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, autora i reditelja Igora Vuka Torbice.

Za kontekst cele priče svakako je važna informacija da je još u 17. veku, nakon pojave ovog teksta i prve izvedbe, komad posle premijernog izvođenja bio zabranjen za javno izvođenje.

Zabrana je trajala pet godina, a u istoriji francuskog teatra se i danas pominje slučaj "Tartif".

Nekoliko vekova kasnije termin "Tartif" koristi se kao simbol licemerja.

Reditelj Torbica, koji je u deo Molijerovog teksta "učitao" dobar deo svog autorskog rada, postavio je ovim komadom neka pitanja - ko su ti licemeri danas, šta to licemerje o kome je Molijer pisao pre četiri veka znači danas i kako se ispoljava.

Torbičin Tartif je zapravo savremena srpska priča, svojevrsna kritika društvenih odnosa kroz kritiku porodičnih relacija čija trulež razara društvo.

Govori o farisejima, o lažima i hipkroziji unutar jedne kompleksne porodične priče, o posrnuloj etici, spremnosti na popustljivost, o pristajanju na život nedostojan čoveka.

Na pozornici gledamo članove jedne familije koja slepo veruje vođi - Tartifu (u izvanrednom tumačenju Saše Torlakovića).

On ih demagogijom ucenjuje da ne čine ništa, već da postanu poslušni građani.

Pokazuje i koliko čovek lako menja mišljenje i uverava nas na najbolji način koliko je i danas aktuelno ono što je Molijer napisao pre četiri veka.

Lik Dorine (izvanredno ga tumači Hana Selimović) ostvario je od prologa predstave prisnu, direktnu komunikaciju sa gledaocima, uvlačeći ih u igru i učinivši od gledališta neodovojivi deo predstave.

Dorina se, zapravo, jedina suprotstavlja Tartifu i na kraju je jedina mrtva.

Pored Torlakovića i Hane Selimović u predstavi igraju Ninoslav Đorđević (Orgon), te Tijana Marković, Marko Marković, Biljana Keskenović, Danica Grubački, Marko Savić, Dušan Vukašinović, Nemanja Bakić, Milorad Kapor i Dragana Šuša.

Scenograf predstave je Andreja Rondović, kostime potpisuje Jelisaveta Tatić Čuturilo, a kompozitor je Vladimir Pejković.

U nastavku Borinih pozorišnih dana Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu u subotu od 20 časova izvešće predstavu "Na Drini ćuprija" Ive Andrića, u režiji Kokana Mladenovića.

Najnovije vesti