Rodoljupci furiozno otvorili Borine pozorišne dane FOTO/VIDEO

Predstava Rodoljupci Narodnog pozorišta u Beogradu, jedna od najnagrađivanijih u poslednje tri, četiri godine u Srbiji i šire, otvorila je 39. Borine pozorišne dane u Vranju.

Komad je režirao Andraš Urban, reditelj poznat gotovo isključivo po uradcima tzv. angažovanog teatra.

Postavio ga je na daske nacionalnog teatra po istoimenoj komediji Jovana Sterije Popovića.

Predstava je premijerno izvedena 2015. godine i nakon toga gotovo da nije bilo festivala na kome nije osvojila neku značajnu nagradu, a nedavno je obeležila pedeseto izvođenje.

Tekst se tiče vrlo uzbudljivog trenutka istorije srpskog naroda i državnosti, a to je revolucija u Vojvodini.

Govori o tome šta se događalo sa Srbima u Vojvodini 1848. godine, o dešavanjima čiji je Sterija bio očevidac i aktivni učesnik.

U tekstualnom predlošku i na sceni posebno je apostrofirana jedna mentalitetska karakteristika srpskog naroda - da uvek postoje neki "Madžaroni", tj. ljudi koji lako menjaju dresove i prelaze iz jedne u drugu politiku opciju, opstaju i vrlo brzo iznova postaju dominantan politički faktor.

Svi smo skloni da o njima govorimo na jedan posprdan način i da ih smatramo za niža bića.

Te događaje i te ljude u ovom komadu predstavlja Andraš Urban, događaje koji odražavaju političku stvarnost u Srba koje je gotovo konstanta.

Posebno su u predstavi bili upečatljivi pevački segmenti.

Pregršt ih je i predstavljaju prave pokliče i pozive na rat, pobunu, borbu, situacije mnogo puta viđene u Srba kroz istoriju.

U trenutku gumačke interpretacije pevačkih segmenata gotovo da se publika izvodi iz konteksta pozorišta, uvodi se u stanje svesnosti osećaja stajanja u mestu kada su u pitanju neke važne istorijske tačke - da je ono vreme i ovo vreme.

Potvrđuje se svevremenost dramskog teksta, teza o jednakosti vremena i odustvu promene.

IGRAJU

Žutilov - Slobodan Beštić
Nančika - Anastasia Mandić
Milčika - Suzana Lukić
Šandor - Lepršić Pavle Jerinić
Gospođa Zelenićka - Nela Mihailović
Šerbulić - Hadži Nenad Maričić
Smrdić - Nikola Vujović
Gavrilović - Miloš Đorđević
Nađ Pal - Branko Jerinić
Skoroteča - Bojan Krivokapić

Glumci su odlični u svojim ulogama.

Briljiraju Slobodan Beštić u ulozi Žutilova, Nela Mihajlović u ulozi gospođe Zelenićke, Hadži Nenad Maričić kao Šerbulić, gotovo da nema slabije role.

Scenografija, kostimografija i muzika su strogo u funkciji osnovne ideje predstave.

Reditelj Andraš Urban osmislio je i scenografiju za ovu predstavu, a osim njega sjajan posao uradili su i dramaturg i saradnik reditelja Suzana Vuković, dramaturg Slavko Milanović, kostimograf Marina Sremac, kompozitor Irena Popović Dragović.

Za scenski govor bila je zadužena Ljiljana Mrkić Popović, za scenski pokret Tamara Antonijević, a za realizaciju scenografije Miraš Vuksanović.

Asistent reditelja je Maksim Milošević, izvršni producent Milorad Jovanović, a organizator Jasmina Urošević.

Najnovije vesti