Bez malih hidroelektrana na području Bujanovca

Vranje/Bujanovac - Na teritoriji opštine Bujanovac nema lokacija predviđenih za izgradnju malih hidroelektrana (MHE), ni zahteva po ovom pitanju koji bi bili razmatrani, rečeno je Bujanovačkim u Odeljenju za urbanizam Opštinske uprave.

- Da ima takvih lokacija bile bi označene u Prostornom planu opštine, što kod nas nije slučaj.

Dakle, nema ih, a nema ni zahteva za određivanjem lokacije, ni u predelu Pčinje, niti bilo gde na teritoriji opštine.

Ukoliko ih bude lokalna samouprava će ih razmotriti, rekao je Bujanovačkim Amir Džaferi, načelnik Odeljenja za urbanizam.

Bujanovčani, za razliku od meštana Trgovišta, susedne opštini na čijoj teritoriji su određene lokacije za izgradnju čak 30 ozloglašenih malih hidroelektrana, za sada ne treba da strahuju.

Ovome idu u prilog najave iz Ministarstva za zaštitu životne sredine da se izmenama zakona o Zaštiti prirode, koji je u pripremi, planira zabrana izgradnje na zaštićenim područjima, kao što je Predeo izuzetnih odlika Dolina Pčinje, ne samo u prvom režimu zaštite što propisuje važeći zakon, već na celoj teritoriji zaštićenog područja.

Da se izgradnjom MHE narušava priroda i degradira životna sredina eksplicitno potvrđuje resorno ministarstvo, dodajući da se zbog takvih aktivnosti u velikoj meri dovodi u pitanje postojanje vodotokova, rečica i pritoka, o čemu svedoče brojni protesti i nezadovoljstvo kako građana, tako i stručne javnosti.

Na teritoriji opštine Bujanovac, upravo u zaštićenoj "Dolini Pčinje", već postoji jedna MHE kod manastira Prohor Pčinjski, koja je počela sa radom još 1987. godine.

Ova mala hidroelektrana ima status povlašćenog proizvođača, a u vlasništvu je Eparhije vranjske koja ju je dala u zakup 2010. godine firmi Hidroistel d.o.o. sa sedištem u Klenikama.

Tekstovi u sklopu projekta „Internet eko reporteri“ sufinansirani su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove ministarstva.

Najnovije vesti

Foto V.N. Na prodaju opel astra FOTO »

Prodajem automobil "opel astra".Godište 2003, 1.600 kubika, 74 kW, benzinac.Maksimalno očuvana, utegnuta, registrovana d...