Premijerka zabranu izgradnje MHE smatra besmislenom

Vranje/Beograd - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se u Srbiji "ide u krajnost" i da se "politizuju teme koje nemaju veze sa politikom, poput toga ko je dozvolio izgradnju malih hidroelektrana (MHE)".

- Otišlo se toliko daleko da se tako došlo do ideje da ih potpuno treba zabraniti.

To je potpuno besmisleno.

U 2018. je povećana proizvodnja energije u hidroelektranama, pre svega u mini hidroelektranama.

Zemlje koje mnogo više brinu o životnoj sredini nastavljaju da grade mini hidroelektrane - kazala je Brnabićeva na sednici republičkog parlamenta.

Odgovarajući na poslaničko pitanje Đorđa Vukadinovića u Skupštini Srbije o novim propisima za mini-hidroelektrane, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je da smatra da one "nisu poželjne u zaštićenim dobrima i da se na tome treba ograničiti u novom propisu".

- Jer Srbija, prema mnogim konvencijama, mora imati i alternativne izvore energije - kazao je Trivan.

Borci protiv izgradnje MHE u opštini Trgovište obavestili su javnost pre nekoliko dana da investitor nema sve potrebne dozvole za gradnju MHE "Pročovci 3" na reci Tripošnici kod Donjeg Stajevca.

Međutim, kako upozoravaju, radovi na toj lokaciji su u toku.

Meštani okupljeni pod imenom "Reka Pčinja i njena priroda" tvrde i da se MHE podižu "i na prostoru proglašenom za "Predeo izuzetnih prirodnih odlika Dolina Pčinje".

Vranje News-u su dostavili mapu sa označenim lokacijama predviđenim za izgradnju elektrana.

Protivnici izgradnje MHE naglašavaju da je planom lokalne samouprave Trgovište predviđena mogućnost izgradnje čak 30 ovakvih postrojenja što će, ukoliko se taj plan ostvari, kažu oni, imati nesagledive posledice po životnu sredinu, biljni i životinjski svet, ali i stanovništvo.

Tekstovi u sklopu projekta „Internet eko reporteri“ sufinansirani su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove ministarstva.

Najnovije vesti