Arsić: Ristić sa TV ekipom pokušao da nasilno uđe u moju kancelariju

Direktorka Centra za socijalni rad u Vranju Dragana Arsić izjavila je u sredu da je Slađan Ristić, predsednik Inicijativnog odbora štrajkača bivše fabrike Koštana, "pokušao nasilno da sa tri svoja saradnika uđe u njenu kancelariju".

- Evo ja sam i sada uznemirena zbog toga što se desilo.

Imala sam zakazan sastanak u Centru sa Ristićem, predstavnikom radnika, koji sam unapred prihvatila, međutim on je na taj sastanak doveo još tri svoja saradnika i ekipu televizije N1.

Oni su pokušali nasilno da uđu u prostoriju direktorke Centra za socijalni rad.

Zamolila sam ih da izađu, pozvala obezbeđenje, a ekipi televizije saopštila da na svim spratovima CSR-a postoje obaveštenja o tome kakva je procedura za snimanje i zamolila ih da napuste ustanovu - rekla je Arsićeva na konferenciji za medije koja je održana u sedištu SNS-a u Vranju.

EVO ŠTA TRAŽE RADNICI

Bivši radnici "Koštane" rezignirani su odlukom države da im ne isplati zaostale zarade, na koje su kako tvrde, ostvarili pravo dok je njihovo preduzeće psolovalo. Tvrde da se svakom pojedinačno duguje od 90.000 do 120.000 dinara, a prema nekim tumačenjima i veštačenju veštaka iz Strazbura koje pominju njihova potraživanja idu čak od 250.000 do 300.000 dinara. Država negira vlastitu obavezu da im nadoknadi neisplaćene zarade, imajući u vidu da je u preduzeću odavno okončan stečaj. Ponuđeno im je i obezbeđena su sredstva prema spisku koji su sami predali da im se ispalti jednokratna novačana pomoć preko Centra za socijalni rad u Vranju. Suma od 12.240.000 dinara uplaćena je na račun Centra, a radnici su na protesti u Vranju u subotu izrazili sumnju da se taj novac "nenamenski deli drugima". Oni takođe traže da se novac obezbedi za sve, a ne samo za one koji su se u momentu apliciranja za pomoć upisali na spisak radnika kojima se duguju zarade.

Prema njenoj interpretaciji događaja, Slađan Ristić je tražio od nje "da sav novac koji je od države prebačen na račun Centra za jednokratnu pomoć bivšim radnicima Koštane (11.240.000 dinara) prebaci na neki račun sa koga će on deliti taj novac".

- Tražio je da svi oni koji su na spisku, čak i pokojnici budu isplaćeni.

A, verujte, ima desetak možda i više pokojnih radnika, a primanje ovakve pomoći je lično pravo i isplata nekome ko nije živ ili članovma njegove pordoice bi bila protivzakonita.

Tražio je od mene da prihvatim nekakav inovirani spisak koji je napravljen kod njihovog advokata, a dobila sam inormaciju i da se sastavlja treći spisak.

On je zapretio da će radnici štrajkovati ispred Centra u perspektivi ako svi ne budu isplaćeni.

Za tim nema potrebe, ja sam im pojasnila kakva je situacija.

Njegovi saradnici nisu ni imali informacije ko se sve nalazi na spisku.

Takođe, uočili smo u našoj službi da se matični brojevi ne slažu sa imenima sa spiska, što sam mu prenela, ali nisam naišla na razmevanje da to zajednički proverimo.

Doživela sam od Ristića samo povišen ton i naredbodavne zahteve koji ne predstavljaju primerenu komunikaciju - rekla je Arsićeva.

Ona je na kraju kazala da će u vezi sa isplatom jednokratne pomoći bivšim radnicima Koštane raditi isključivo po uputstvima ministarstva i zaključcima Vlade Srbije.

Bulatović: Obećanja o isplatama zarada radnicima Koštane su Ristićeve projekcije

TEŽAK SOCIJALNI POLOŽAJ

Arsićeva je kazala da se za problem radnika Koštane zainteresovala kada je od svojih saradnika u Centru saznala da se bivši radnici te firme "vrlo često javljaju za socijalnu pomoć zbog teško materijalnog položaja u kome se nalaze".

- Obatila sam se resornom ministarstvu i narodnom poslaniku SNS-a Slaviši Bulatoviću i na kraju je ministarstvo imalo razumevanja da im pomogne. Naše dobre namere oni su dezavuisali i sve preokrenuli na neku ružnu priču koja uznemirava javnost - rekla je Arsićeva.

Najnovije vesti