Arifi: Dijalog u stanju kliničke smrti zbog Beograda i Brisela

Šef kosovske delegacije u tehničkom dijalogu između Kosova i Srbije Avni Arifi izjavio je da je tehnički dijalog u stanju "kliničke smrti" zbog Brisela i Beograda.

- Ovim podrazumevam sve sporazume koji su ostali neostvareni od strane srpske strane i dijalog je zabeležio degradaciju - kazao je Arifi za prištinsku agenciju telegrafi.com.

On je naveo i da Vlada Kosova neće dozvoliti promenu granica.

- To je političko pitanje koje vodi predsednik (Hašim) Tači.

To je drugi nivo, to je pitanje političkog faktora i zvaničan stav Vlade Kosova je da nema promene granica - ukazao je Arifi.

Umesto sprovođenja sporazuma "Srbija vodi njihovoj degradaciji", kazao je Arifi, a kao primer naveo probleme u slobodi kretanja, ostvarivanju sporazuma o energetici, integrisanom upravljanju granicom i druga pitanja.

Tokom juna, kosovska strana je zemljama članicama EU predstavila rezultate Kosova u ostvarivanju do sada postignutih sporazuma i, prema Arifiju, opšta je ocena zemalja EU da je "Kosovo ostvarilo sve obaveze" što se tiče do sada postignutih sporazuma.

- Kada je u pitanju sporazum o Zajednici srpskih opština, Vlada Kosova je u aprilu ponovo aktivirala radnu grupu koja je radila na izradi statuta zajednice.

Rok za izradu statuta je bio 4. avgust, mi još ne znamo da li je nacrt statuta predat u Briselu - naveo je Arifi.

Vlada Kosova je dobila samo informacije o konsultacijama koje je radna grupa vodila i u njima ima predloga koji su "van pameti" i koji se nikako ne mogu primeniti, do veoma racionalnih i prihvatljivih predloga - kazao je šef delegacije Kosova u pregovorima o tehničkim pitanjima.

Dojče vele: Dirigovana euforija u Preševskoj dolini

Najnovije vesti