Sava Janjić: Razgraničenje sa Albancima gubitnička podela teritorije Srbije

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić ocenio je da je razgraničenje sa Albancima na Kosovu i Metohiji "u suštini gubitnička podela de jure teritorije Srbije po etničkom principu - Sever Kosova za prostor Preševa i Bujanovca".

U objavi na svom Tviter nalogu povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se zalaže za razgraničenje sa Albancima na Kosovu i Metohiji, iguman Sava Janjić napisao je da su "maske pale" i da se ako mogu "pravdaju pred narodom i istorijom".

- Uvek su me lažno optuživali da podržavam nezavisnost Kosova.

A istina je da sam zapravo uvek bio protiv nezavisnosti Kosova i cepanja Srbije, još od početka kosovske krize '90-ih, jer sam smatrao, i sada još više smatram, da vodi stvaranju entički čiste albanske države na ovom prostoru - naveo je iguman Sava Janjić.

Vučić je ranije izjavio da se zalaže za razgraničenje sa Albancima na Kosovu i Metohiji i dodao da ne može da govori o čemu pregovara sa kosovskim Albancima, jer bi tako otvorio karte Srbije u pregovorima.

- Ja se zalažem i to je moja politika, za ragraničenje sa Albancima.

To da imamo teritoriju za koju se ne zna ko je kako tretira i šta kome pripada, to je uvek izvor potencijalnih sukoba - rekao je Vučić.

Najnovije vesti