Antić: Vlast se igra zdravljem Vranjanaca u pogledu kvaliteta vazduha VIDEO

Dragan Antić, predstavnik Ekološkog ustanka u Savetu za zaštitu životne sredine grada Vranja, kazao je da je to skupštinsko telo odbilo da u dnevni red rada saveta 8. aprila uvrsti i problem zagađenosti vazduha PM česticama.

"Taj predlog odbijen je glasovima članova vladajuće većine iz SNS-a i SPS-a", navodi Antić.

Na zasedanju Saveta za zaštitu životne sredine u ponedeljak, tačke dnevnog reda bile su: konstituisanje Saveta i izbor predsednika i zamenika predsednika Saveta Skupštine Grada Vranja; razmatranje Predloga Programa kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji grada Vranja za 2024. i 2025. godinu i kao poslednja tačka dnevnog reda - pitanja i predlozi.

"S obzirom na to da većinu u Savetu čini sedam članova vladajuće većine, a manjinu dva člana iz koalicija Hrabro za Vranje i Za naš grad, predlog da za zamenika predsednika bude izglasan predstavnik iz redova opozicije Đorđe Dimić nije prihvaćen", navode iz Ekološkog ustanka.

Za predsednika i zamenika su izabrani članovi iz redova SNS-a, dodaje se.

"Niko od članova Saveta nije hteo da raspravlja o Predlogu Programa kontrole kvaliteta vazduha, izuzev Dragana Antića iz Ekološkog ustanka.

Iznet je problem PM čestica, koji već desetinama godina muči ovaj grad tokom zimskih meseci, a da Grad Vranje ne preduzima ništa po tom pitanju.

Grad Vranje ima četiri lokalne stanice za merenje kvaliteta vazduha, ali ni na jednoj uređaj za merenje PM čestica.

Izgovor članova SNS-a je bio da je uređaj skup, da košta 20.000 evra.

Tako je ulaganje u zdravlje stanovništa ovoj vlasti skupo", konstatuju iz Ekološkog ustanka.

Na postojećim stanicama se, kako se dodaje u tekstu, "meri koncentracija sumpor-dioksida, azot-dioksida, koncentracija čađi, ukupne taložne materije i koncentracija polena u vazduhu".

Članovima Saveta je ukazano da su to "materije koje emituje saobraćaj i da Vranje nema metalurgiju, termoelektrane i hemijsku industriju, te da su koncentracije ovih jedinjenja uvek u normali i u granicama dozvoljenih vrednosti".

"Ono što je naš najveći problem Grad Vranje ne meri.

Tako će ovim Predlogom Programa građani i 2024. i 2025. godine ostati uskraćeni za prave informacije o kvalitetu vazduha koji udišu", konstatuju iz Ekološkog ustanka.

Aktivista Dragan Antić ističe da je to "čista obmana građana".

"Gradska vlast se igra sa zdravljem Vranjanaca, odnosno zdravlje stanovništva im je poslednja rupa na svirali.

Ako nema merenja, nema ni zagađenja PM česticama.

To onda znači da nema ni predloga mera za smanjenje zagađenja vazduha u zimskim mesecima.

S obzirom na to da merenja neće biti ni naredne dve godine, to znači da se problem neće rešavati sve dok grad vode ljudi koji ga vode", zaključuje Antić.

Komentari

Dodjite u donji deo grada ovo je strah za pluća

И шта кад измеримо ПМ честице? ПМ честице највише настајуна првом месту од издувних гасова аутомобила, затим сагоревањем дрвета, па угља и на крају мазута. Шта Врањанци могу да ураде? Да натерамо људе да престану да ложе? Или да возе аутомобиле? Проблем који у догледно време није могуће решити, замајавање народа.

Одговор за дд
Као прво да је од издувних гасова онда би концентрација ПМ била целе године, а не само зими. Друго мери се па се на основу мерења прави план како да се смањи концентрација ПМ честица. Пошто град не мери онда и нема потребе за мерама и планирањем јер је ваздух чист. Треће, мазут је највећи узрочник ПМ честица уз угаљ. И четврто не лупетај када се не разумеш у проблематику

Zagađenost vazduha nema veze sa periodem godine. Sad se ne loži, oktobra i semptebra se nijeložilo a zagađenost je bila velila.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...