Antić: U avgustu novi konkurs za specijalizacije (VIDEO)

Neki doktori u Zdravstvenom centru (ZC) Vranje nisu bili dovoljno strpljivi da sačekaju svoj trenutak i dobiju specijalizaciju, tako da svaka tužba bilo kog lekara kandidata može da obori konkurs za specijalizacije, izjavila je u četvrtak Ljiljana Antić, v.d. direktorka ove zdravstvene ustanove.

- Ranije se dešavalo da ti sudski sporovi traju veoma dugo.

Potrudila sam se da se dovoljno informišem i vidim šta zakon dozvoljava, a šta ne, tako da smo mi na jedan brz način prekinuli sudski spor, pa ćemo nakon poništenog prvog konkursa već u avgustu raspisati novi konkurs za specijalizacije.

Nadam se da će novi konkurs biti uspešan, jer imam neki svoj plan koji za sada ne bih obelodanjivala i nadam se da ću uspeti da na pravi način rešim taj problem - kazala je Antićeva pred novinarima.

Ona je dodala da je problem razumljiv i da u kontaktu sa kolegama iz drugih gradova zna da u zdravstvenim centrima u Srbiji "postoji velika želja većine doktora da dobiju specijalizacije".

Na internom konkursu ZC pre izvesnog vremena odobreno je 11 novih specijalizacija, a sve je išlo u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja.

Veliki broj specijalista vranjskog zdravstva za pet do sedam godina ide u penziju, tako da se ustanova zbog takve situacije i otvaranja novog Hirurškog bloka opredelila za tri specijalizacije iz hirurgije, po dve iz ortopedije, urologije i interne medicine i po jednu iz ginekologije i neurologije.

Prvi konkurs je, međutim, Ministarstvo zdravlja poništilo po tužbama lekara za kršenje procedure predviđene zakonom.

Vranjski ZC po kadrovskom planu trebalo bi da ima 270 lekara, a sada ih ima 11 manje.

Planira se da se ta praznina popuni angažmanom lekara kojima će bti odobrene pomenute specijalizacije (ovaj prijem je bez potrebe za promenom kadrovskog plana, prema instrukcijama ministarstva).

Vranjski ZC od ranije ima odobrenje ministarstva za zaposlenje 32 lekara i 20 medicinskih sestara, ali da će dinamika njihovog zapošljavanja zavisiti od usklađivanja kadrovskog plana.

Najnovije vesti