Vranjsko zdravstvo ostalo bez jedinog reumatologa (VIDEO)

Pacijenti Vranja i Pčinjskog okruga, kao i Kosovskog pomoravlja koji po medicinske usluge dolaze u Vranje, od Nove godine više ne mogu da računaju na dijagnostiku i lečenje reumatičnih bolesti, jer je jedini ovdašnji reumatolog Miodrag Mija Mitić otišao u penziju, a zdravstvena ustanova, za sve ove godine, nije odškolovala nijednog internistu za subspecijalizaciju reumatologije.

- Reumatologja je subspecijalizacija.

Moramo prvo odškolovati specijalistu interne medicine, a reumatologija bi bilo raspisivanje konkursa vezano za subspecijalizaciju.

Ako bismo uputili postojećeg internistu na subspecijalizaciju reumatologije, ugrozili bismo rad Internog odeljenja gde bi prema normativima trebalo da radi još desetak lekara.

I onako smo u manjku, zaustavili bismo rad i zdravstvena zaštita na tom odeljenju bi bila ugrožena.

Zato smo se ovog puta odlučili samo za specijalizacije, ne i za subspecijalizacije - navodi v.d. direktorka ZC Ljiljana Antić, potvrđujući da je od Nove godine jedini reumatolog ZC Vranje Miodrag Mitić otišao u penziju.

Vranjsko zdravstvo prema kadrovskom planu trebalo bi da ima 270 lekara, ali je u manjku za 11 lekara, dodaje Antićeva.

- Zato smo i odobrili 11 specijalizacija, kako bismo popunili taj broj bez promene kadrovskog plana, a po odobrenju Ministarstva zdravlja.

Ostaje da se problem nedostatka subspecijaliste reumatologije, rešava narednih godina, ali to sigurno neće biti u skorije vreme.

Podsećanja radi, predmet istraživanja reumatologije su infektivne, zapaljenjske, urođene i stečene degenerativne, distrofične i sistemske bolesti koštanog sistema, zglobova, tetiva i mišića i sistemske bolesti vezivnog i drugih tkiva.

ODOBRENO 11 SPECIJALIZACIJA

Na internom konkursu ZC Vranje odobreno je 11 novih specijalizacija. Direktorka Antić kaže da "sve ide u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja", a da je motiv za usavršavanje novih specijalista činjenica da "veliki broj specijalista ZC za 5 do 7 godina ide u penziju. Odobrene su tri specijalizacije iz hirurgije, po dve iz ortopedije, urologije i interne medicine i po jednu iz ginekologije i neurologije.

Najnovije vesti