Antić na 30. godinu SPS-a: Mi stojimo postojano kano klisurine

Vranje - Na današnji dan 1990. godine u tadašnjoj Socijalističkoj federativnoj republici Jugoslaviji (SFRJI), ujedinjenjem Saveza komunista Srbije (SKS) i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije (SSRNS) nastala je Socijalistička partija Srbije (SPS).

Tim povodom lider vranjskog SPS Zoran Antić oglasio se u petak porukom na društvenim mrežama u kojoj je naglasio da je partija "došla na svet zahvaljujući Slobodanu Miloševiću".

- Opstali smo u ovom i ovakvom svetu kakav jeste zahvaljujući Ivici Dačiću.

Možete da nas ne podržavate, da ne glasate za nas, da nas ne volite, pa čak i da nas mrzite, ali morate da nas poštujete iznad svega.

Zato što mi stojimo postojano kano klisurine punih 30 godina na političkoj sceni Srbije - napisao je Antić.

On je podsetio da je SPS "jedina politička partija u državi koja je bila u svim sazivima Narodne Skupštine od uvođenja višestranačja u Srbiji".

- Čestitam svim našim članovima, pristalicama i simpatizerima, kao i osnivačima partije 30 godina rada i postojanja SPS-a.

Živela Srbija, živeo SPS i živeo naš predsednik Ivica Dačić - napisao je Antić na Fejsbuku.

Po osnivanju SPS-a za predsednika partije na Prvom kongresu izabran je Slobodan Milošević.

Partija je postala pravno-imovinski naslednik SKS i SSRNS.

Borisav Jović bio je predsednik Socijalistička partija Srbije od 24. maja 1991. do 24. oktobra 1992, što je prethodno bio Slobodan Milošević koji je formalno otišao s te funkcije (ali je nezvanično zadržao presudni uticaj u njoj) jer po Ustavu nije mogao istovremeno da bude predsednik SPS-a i predsednik Srbije.

Kada se Slobodan Milošević zvanično vratio na čelo stranke, Borisav Jović je postao potpredsednik SPS-a i ostao na toj funkciji do kraja novembra 1995.

Partija je u godinama nakon toga prolazila turbulentne periode, ali opstajala na vlasti i vodila ključnu reč u političkom životu Srbije.

Posle svrgavanja Miloševića sa vlasti, partija je od 23. decembra 2000. godine postala deo opozicije u Srbiji.

Nakon parlamentarnih izbora održanih 11. maja 2008. godine vraćaju se u vlast, na kojoj u različitim formatima opstaju do danas.

Na poslednjem, desetom kongresu SPS-a održanom 22. decembra 2018. pod sloganom "Mi stojimo postojano", za predsednika partije treći put zaredom izabran je Ivica Dačić.

Najnovije vesti