AKCIJA NU Umetnošću protiv dosade: Radovi Sandre Mitić FOTO

Narodni univerzitet (NU) u Vranju, kroz kampanju "Umetnošću protiv dosade, krenuo je sa predstavljanjem svih polaznika vlastite Likovne radionice i njihovih kreativnih radova koji nastaju u vreme kada, zbog vanrednog stanja u zemlji, ta radionica radi isključivo "online".

Jedna od polaznica radionice koja će biti predstavljena u sklopu ove kampanje je Sandra Mitić.

Rođena je 2005. godine u Vranju.

Još od obdaništa pokazivala je potencijal i želju za stvaranjem, kako u likovnom, tako i u literarnom smislu.

Godine 2016. osvojila je prvo mesto na državnom nivou za napisanu pesmu i kao nagradu osvojila druženje sa Milicom Mandić, Tijanom Bogdanović i drugim sportistkinjama, reprezentativkama u tekvondou, pre njihovog odlaska u Rio.

Godine 2018. godine na školskom takmičenju osvojila je prvo mesto i novčanu nagradu za pesmu na zadatu temu.

Tri godine zaredom njeni radovi su nagrađivani na izložbama Likovne radionice koju pohađa već šest godina.

Trenutno je učenica Osnovne škole Dositej Obradović i uveliko se priprema za upis na srednju Umetničku školu u Nišu.

Prvi oblik umetnosti u okviru koje je počela da iskazuje svoju kreativnost je bilo vajanje, još u vrtiću, kada je počela da pomoću plastelina i čačkalica pravi životinje i likove iz crtaća.

Kasnije je prešla na crtanje i slikanje ljudi i likova na čemu se zasniva njena celokupna ljubav za stvaranjem i pisanjem, uz poneki dodatak mrtve prirode.

- Ne volim često da izlazim, radije bih svo svoje slobodno vreme posvetila umetnosti - izjavila je.

FENOMEN LIKOVNE RADIONICE

Otvaranjem Likovne radionice mladi Vranjanci dobili su mesto koje im omogućava kompletno upoznavanje sa svim vidovima likovnog izražavanja (slikarstvo, vajarstvo, grafika i sl), shodno sklonostima i potrebama. Radionica pre svega priprema decu za polaganje prijemnih ispita za srednje škole, fakultete umetnosti, arhitekture i upravo je rezultat polaznika na ovim ispitima najveći uspeh Likovne radionice. Od 1997. godine do danas željene fakultete i škole upisalo je 227 polaznika, a imajući u vidu težinu prijemnog ispita i mali broj primljenih kandidata, to je ogroman uspeh. Polaznici Likovne radionice studiraju na svim fakultetima u zemlji, ali i u Bugarskoj, Hrvatskoj, Italiji, Makedoniji... Likovna radionica dobila je 2007. godine nagradu Sedmi septembar od grada Vranja "za izuzetne rezultate u oblasti kulture".

Najnovije vesti