Članovi Udruženja Vranjanaca u Beogradu obeležili krsnu slavu FOTO

Članovi Zavičajnog udruženja Vranjanaca Žuto cveće u Beogradu proslavili su Svetog Atanasija Velikog, krsnu slavu udruženja, koja se obeležavala od osnivanja udruženja 1921. godine (do 1942), i potom ponovo od 2019.

Ovu slavu članovi udruženja ustanovili su davne 1921. godine, u znak sećanja na dan oslobođenja Vranja od Turaka 31. januara 1878. godine.

Od 2019. godine domaćini slave bili su predsednik udruženja Dragan Mikić, te Nenad Trajković, Goran Stanković, Božidar Dingarac i privrednik Miroljub Aleksić, a ove godine Milan Zlatković, zamenik predsednika upravnog odbora udruženja.

Sa domaćinom slave slavski kolač presekao je jerej Marko Mudrić, u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija na Banovom brdu u Beogradu.

Prisustvovali su predsednik udruženja Dragan Mikić i članovi rukovodstva udruženja, među kojima i Miroljub Aleksić, vlasnik Alco grupe.

U ime opštine Čukarica, crkvenom obredu prisustvovao je Miljan Ćeranić, opštinski većnik za obrazovanje i odnose sa verskim zajednicama.

Svečani slavski ručak je organizovan u jednom restoranu na Banovom brdu.

Pre svečanog ručka, nakon obraćanja predsednika Zavičajnog udruženja kraći govor održali su domaćin slave i većnik opštine Čukarica.

Kumstvo slave za 2025. godinu preuzela je članica upravnog odbora Udruženja Žuto cveće Marija Đorić.

Četvrto Vranjsko veče u Karavukovu

Kulturno-umetničko društvo Borisav Bora Stanković, sastavljeno od ljudi poreklom iz Vranja i Pčinjskog okruga, četvrti put će organizovati Vranjsko veče u Karavukovu, 24. feburara u restoranu Keki u Karavukovu, Uz uobičajenu zabavu, priprema se bogat kulturno-umetnički program, vranjski specijaliteti i muzički program sastavljen od pesama iz vranjskog kraja za koji će biti zaduženi pevači Čeda Marković i Zvezdana, te orkestar Ivana Makevića iz Beograda. Kontakt telefon na koji se zainteresovani mogu javiti je 064/130-33-75, navela je predsednica kulturno umetničkog društva Violeta Stojiljković.

Komentari

Baš gi je do slavu stalo....

A jel bio i neki član udruženja sem rukovodstva? Slava je svim članovima ako ih pozovete. Nije poenta u ručku već u slavskog rezanju kolača.

Udruženje Vranjanaca u Beogradu je postojalo dugi niz godina 50 pod tim nazivom. Gospodin Pešić je bio predsednik koliko se sećam.Od 2019 je obnovljeno.
Čuvene vranjanske večeri u hotelu,, Jugoslavija.,,

Najnovije vesti