Čišćenje Vlasine povodom Svetskog dana zaštite životne sredine

Vranje/Vlasinsko jezero - Turistička organizacija opštine Surdulica, u saradnji sa udruženjima "Čuvari Vlasine", "Zeleni ključ" i planinarskim društvom "Mosor" iz Niša obeležila je na Vlasinskom jezeru Svetski dan zaštite životne sredine.

Ovaj značajan datum za ekologiju planete obeležen je velikom akcijom čišćenja priobalja Vlasinskog jezera pod nazivom "Ja sam sa prirodom - Vlasina 2020".

Četrdeset aktivista čistilo je ovo područje od smeća, a bili su podeljeni na sedam punktova.

Na obali je očišćen deo od Brane do Ulazne građevine (prema Promaji), a dve ekipe su čamcima uspele da očiste i deo na vodi, oko ostrva Mobi Dik i jedan deo Velikog zaliva, saopštili su organizatori.

Vlasinsko jezero je najveće veštačko jezero u Srbiji koje se prostire na 16 kvadratnih kilometara.

U jezero se uliva osam reka, što čini da posetioci obožavaju vodu ovog jezera, čija boja se prelama od sivo-plave do modroplave.

Jezero se nalazi na 1.213 metara nadmorske visine, na Vlasinskoj visoravni između planina Čemernik i Vardenik.

Ceo predeo je od velikog prirodnog značaja, zbog raznovrsnih biljnih i životinjskih vrsta, a zanimljivo je i to što se u ovom okruženju nalazi oko 400 planinskih izvora, potoka, vodopada, rečica...

Posetioci mogu da uživaju u prelepoj prirodi, da šetaju i dišu duboko kako bi barem malo oporavili svoja pluća od gradskog vazduha.

Kod jezera se organizuju regata, triatlon, somijada, sabori i sl.

PREDEO IZUZETNIH ODLIKA VLASINA

Područje u jugoistočnoj Srbiji, koje predstavlja uzdignuti srednjeplaninski predeo, značajnih visinskih raspona i ujedno jednu od najrasprostranjenijih zona kristalastih škriljaca u našoj zemlji, stavljeno je 2018. godine pod zaštitu uredbom Vlade Srbije i proglašeno zaštićenim područjem pod imenom "Vlasina", kao prirodno dobro od izuzetnog značaja i svrstava u prvu kategoriju zaštite, kao predeo izuzetnih odlika (PIO) Vlasina.

Najnovije vesti