Svetosavska nedelja: Promocija Velikićevog romana i Studeničkog tipika

Svetosavska nedelja u Vranju, trideseta po redu, nastaviće se u sredu predavanjem "Studenički tipik", prof. dr Maje Anđelković od 13 časova u Pozorištu Bora Stanković.

Manastir Studenica objavio je početkom godine kapitalno trojezično izdanje "Studeničkog tipika" Svetog Save čiji su urednici prof. dr Maja Anđelković i arhimandrit dr Tihon Rakićević.

Na 539 strana knjige nalazi se novi prevod tipika sa srpskoslovenskog na srpski jezik koji je uradila dr Maja Anđelković, a potom i prevodi na engleski (doc. dr Jasmina Teodorović) i ruski jezik (Svetlana Luganska), što je novina u štampanju kapitalnih dela jednog naroda.

Uz prevod je publikovana i uvodna studija "Studenički tipik Svetog Save", Registar biblijskih, bogoslužbenih i svetootačkih uporednih mesta, kao i Fototipsko izdanje "Studeničkog tipika“.

U sali Periodike Biblioteke Bora Stanković u Vranju od 19.30 sati biće održano književno veče pisca Dragana Velikića, saopšteno je iz ove javne ustanove.

Velikić će u sklopu Svetosavske nedelje promovisati svoj najnoviji roman "Adresa".

To je priča o teskobi glavnog junaka ovog romana Vladana Todorovića, ali i o teskobi grada u kome živi – Beograda.

Tradicionalna prosvetna, kulturna i duhovna manifestacija "Svetosavska nedelja" u Vranju trajaće do ponedeljka 27. januara.

Manifestacija je otvorena u utorak programom u Pozorištu Bora Stanković.

Najnovije vesti