Trideseta Svetosavska nedelja: Na Savinom putu FOTO/VIDEO

Od vitalnog je značaja zadatak koji se postavlja pred nas, da ne skrenemo s puta svetosavlja, da sledimo načela istine, tolerancije, pravdoljublja i vere, istakao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, otvarajući jubilarnu 30. Svetosavsku nedelju u Vranju.

On je u utorak uveče, u Pozorištu Bora Stanković, podsetio da je Vranje "prvi grad u Srbiji koji je obnovio održavanje Svetosavske nedelje u januaru 1991. godine".

- Monah Sava znao je da srpski narod ne može bez prosvete da stvara svoju nacionalnu kulturu, ni civilizaciju, ni pravu nezavisnu državu, pa se stoga zalagao za unapređenje i širenje prosvete.

Kada je 1990. godine, u to vreme Opštinski fond doneo odluku da se pokrene Svetosavska nedelja, nismo ni slutili da će naš grad u novijoj istoriji biti upisan kao prvi u zemlji koji se vratio proslavljanju Svetog Save - rekao je gradonačelnik.

Gosti manifestacije u Vranju, podsetio je, bili su najznačajniji književnici, pesnici, istaknute ličnosti iz kulturnog miljea zemlje, časni oci i duhovnici.

- Svetosavska nedelja postala je manifestacija za poštovanje, dostojna naziva koji nosi, a nagrada Sveti Sava potvrda pojedincima i kolektivima, dosadašnjim laureatima da su na pravom putu svetosavlja - kazao je Milenković.

Episkop vranjski Pahomije naglasio je da se ova Svetosavska nedelja događa u godini jubileja Manastira Sveti Prohor Pčinjski.

- Jubilej 950 godina Manastira Svetog Prohora Pčinjskog, zbog kojeg i započinjemo Svetosavsku nedelju izložbom o toj svetinji, završićemo u novembru obeležavanjem ktitorske slave Svetog kralja Milutina – podsetio je vladika Pahomije.

U pratećem programu svečanosti nastupili su hor Muzičke škole Stevan Mokranjac, pod upravom dirigentice Aleksandre Savić, te Anastasija Jović, učenica prvog razreda Gimnazije Bora Stanković.

Prikazan je film o tri decenije Svetosavske nedelje.

Nakon svečanog otvaranja, prisutni su pogledali izložbu priređenu povodom 950 godina Manastira Sveti Prohor Pčinjski koju su pripremili Jelena Atanasović, kustos Narodnog muzeja u Vranju, i iguman manastira Sveti Prohor Pčinjski otac Metodije.

PROGRAM DRUGOG DANA SVETOSAVSKE NEDELJE

Drugog dana manifestacije, u sredu 22. januara, najpre će od 13 časova u Pozorištu Bora Stanković biti održano predavanje "Studenički tipik" prof. dr Maje Anđelković. Od 18 časova u vranjskom teatru na programu je predstava "Princ se neće vratiti", a od 19.30 časova, u sali Periodike Biblioteke Bora Stanković, književno veče Dragana Velikića i promocija njegovog novog romana "Adresa".

Video materijal sa otvaranja večerašnje manifestacije možete pogledati u nastavku.

Najnovije vesti