Značajan doprinos gimnazijalaca projektu Mreža mladih protiv korupcije

Gimnazija Bora Stanković u Vranju bila je partner udruženju građana "Svet reči" u Velikoj Plani u šestomesečnom projektu "Mreža mladih Srbije protiv korupcije", koji je realizovan pod pokroviteljstvom ambasade SAD u Beogradu.

Završnom simpozijumu u Velikoj Plani prisustvovali su direktorka gimnazije Suzana Mišić Stanković, učenice Vanja Trajković i Emilija Stojmenović i njihova mentorka na ovom projektu Nela Dimitrijević.

Nakon edukacije u novembru u Velikoj Plani, u Vranju je organizovano obeležavanje Svetskog dana borbe protiv korupcije 9. decembra, a potom i još deset radionica na temu korupcije.

- Naučili smo kako da prepoznamo korupciju, da se pobunimo i da je prijavimo.

To je najdragocenije iskustvo u okviru ovog projekta.

Korupcija, kao i buđ u vlažnim podrumima, polako nestaje kada se izloži svetlosti - izjavila je Vanja Trajković, učenica trećeg razreda gimnazije.

Direktorka Mišić Stanković kazala je da je veoma važno što je vranjska gimnazija bila deo ovog projekta.

- Mi nastojimo da učenike pripremimo za koncept celoživotnog učenja, odnosno da osim znanja koja stiču u školi budu otvoreni i za društveno angažovanje i spremni da se suočavaju sa realnim problemima - naglasila je Mišić Stanković.

Važan segment ovog projekta bila je medijska vidljivost, pa su tako organizatori pripremili zahvalnice za medije koji su pratili aktivnosti prethodnih meseci.

Među njima je šest medijskih kuća koje su izveštavale o aktivnostima vranjskih gimnazijalaca i zahvalnice će im biti uručene u vranjskoj gimnaziji.

U projektu su učestvovali predstavnici 20 gradova i opština Srbije, odnosno 13 regiona, 23 škole i 3 organizacije civilnog društva.

Najnovije vesti