Vranjski gimnazijalci deo Mreže mladih Srbije protiv korupcije

Učenice Gimnazije Bora Stanković u Vranju, Emilija Stojmenović i Vanja Trajković, te njihova mentorka na projektu profesorka Nela Dimitrijević, predstavljale su Vranje na seminaru o temi "Mreža mladih Srbije protiv korupcije", koji je održan u Velikoj Plani 13. i 14. novembra.

Seminar je okupio tridesetak učesnika (učenika i profesora) iz deset gradova Srbije, koji će narednih šest meseci u svojim opštinama i gradovima nastaviti antikoruptivne aktivnosti.

- Oduševila me za početak sama priča nosioca projekta, gospođe Jelene Zlatkov, koja je pokrenula ovaj projekat, a zatim i stručnost, elokventnost i fleksibilnost našeg edukatora Miloša Antića koji je umeo da na veoma interesantne načine, kroz praktične i svakodnevne primere približi samu temu.

Kao i da nam razjasni brojne nedoumice.

Sa seminara sam otišla s pozitivnim utiscima i voljom da novostečeno znanje i informacije prenesem svojim vršnjacima - rekla je gimnazijalka Vanja Trajković.

Njena drugarica Emilija Stojmenović kazala je da je poenta u tome "da prvo mi naučimo i upoznamo se sa pojmom korupcije kako bismo kasnije to mogli da prenesemo našim vršnjacima".

- Većina nas se prvi put susrela sa ovim pojmom ili je imala nekog uvida, ali pogrešnog.

Zadatak je bio izuzetno zahtevan, ali mislim da je uspešno savladan.

Učesnici su bili izuzetno aktivni, uključeni, otvoreni za komentare, sugestije, spremni da prihvate nova mišljenja i usvoje nova znanja, dok je naš edukator u potpunosti posvećeno, profesionalno, a opet sa velikim prijateljskim pristupom ostvarivao kontakt sa nama i držao pažnju svojim metodom rada, potpuno se prilagođavajući nama.

Efektnim primerima koji su nam, verujem, najviše pomogli u razjašnjavanju nepoznatih termina, doprineo je aktivnosti i zanimljivosti same obuke - utisci su Stojmenovićeve.

Nela Dimitrijević, profesorka srpskog jezika i književnosti, pomoći će im da u Vranju održe deset radionica o temama korupcije, obeleže 9. decembar Međunarodni dan borbe protiv korupcije, sprovedu likovni i literarni konkurs.

Utisci će biti sumirani u aprilu na simpozijumu u Vrnjačkoj Banji, koji će okupiti predstavnike svih srpskih gradova i opština uključenih u projekat ''Mreža mladih Srbije protiv korupcije''

Skup u Velikoj Plani održan je u organizaciji Udruženja građana "Svet reči" iz Velike plane, uz podršku Ambasade SAD u Beogradu.

Najnovije vesti