Mustafa i Kamberi traže pomoć SAD, Arifi ne da Medveđu

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi sastao se sa drugim sekretarom Ambasade SAD u Beogradu Adamom Šikom sa kojim je, kako je napisao na svom Fejsbuk profilu, razgovarao „o političkoj situaciji u Preševskoj dolini“, kao i očekivanjima da se o položaju Albanaca razgovara u Briselu.

Kamberi je napisao da je jedna od tema sastanka bila i „stagnacija u integraciji Albanaca u državne institucije“, kao i nedostatak političke volje ove i svih prethodnih vlada Srbije za rešavanje problema u Preševskoj dolini koji se tiču svakodnevnog života građana.

- Takav pristup zvaničnog Beograda kontiunirano pokazuje kako se Albanci Preševske doline tretiraju kao nepoželjan element - napisao je Kamberi na svom FB profilu.

On je dodao i da Albanci "ne mogu da prihvate status građana drugog reda u Srbiji" i da zbog toga očekuje da se i o njihovim problemima razgovara tokom Briselskog dijaloga.

Sa Šikom se u Preševu susreo Ragmi Mustafa, raniji predsednik opštine Preševo i lider Demokratske partije Albanaca (DPA).

Mustafa je ocenio da je „potrebno naći hitno rešenje za diskriminaciju koja pogađa Albance u svim segmentima socijalnog i ekonomskog života“, javlja Beta.

Predsedništvo DPA saopštilo je da je razgovor bio „posebno posvećen“ nastavku dijaloga Beograda i Prištine, kao i zahtevu Albanaca iz „Preševske doline za ujedinjenjem sa Republikom Kosovo“.

U saopštenju DPA se navodi da je „ujedinjenje Preševske doline sa Kosovom legitiman zahtev još od referenduma koji je održan u martu 1992. godine, čije je realizovanje apsolutni prioritet za Albance u Preševskoj dolini“.

DPA je navela i da je sekretar ambasade SAD rekao da je ta zemlja potpuno posvećena postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa „Republike Kosovo i Srbije i da snažno podržava postizanje dogovora prilikom razgovora u Briselu“.

ŠĆIPRIM ARIFI: Tražimo i Medveđu na Kosovu

Predsednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi izjavio je da Albanci sa juga Srbije ni pod kojim uslovima neće pristati da se Bujanovac i Preševo pridruže Kosovu, a da Medveđa ostane u Srbiji, piše Koha Ditore, a prenosi Danas.

- Nećemo pristati ni da polovina Medveđe, Bujanovca i Preševa ostane u Srbiji, a da se druga polovina pridruži Kosovu.

Ni pod kojim okolnostima nijedno selo ne sme biti otcepljeno od celine Preševske doline - rekao je Arifi.

On je izjavio da jedna partija krši taj princip.

– Ta stranka tvrdi da je spremna za razmenu ovdašnjeg sela za selo na severu Kosova.

To je besmisleno, jer narušava Republiku Kosovo - rekao je Arifi.

Najnovije vesti