Zbog knjiga policajci iz Vranja i Surdulice pretresali KIC u Bosilegradu

Pripadnici Odeljenja kriminalističke policije (OKP) Policijske uprave u Vranju, uz podršku pripadnika Policijske stanice u Surdulici, obavili su pretres prostorija u kojima radi Kulturno informativni centar (KIC) u Bosilegradu.

Pretres je objavljen po nalogu Višeg suda u Vranju (vidi naredbu ispod), a po zahtevu vranjskog Višeg javnog tužilaštva.

Pretres je usledio nakon što je za sredu 8. novembar u bosilegradskom KIC-u bio zakazan skup pod nazivom Dan zapadnih pokrajina, koji se svake godine obeležava u Bugarskoj, kao dan sećanja na pripajanje njenih istočnih delova Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

U programu obeležavanja bilo je najavljeno predstavljanje knjige Elegija o Krajištu – sudbina Bugara u Zapadnim pokrajinama, autora Edvina Sugareva, diplomate, bivšeg konzula Bugarske u Nišu, inače poznatog bugarskog pesnika i javnog radnika.

No, pre promocije pojavila se policija i od organizatora skupa oduzela 23 primerka Sugarevljeve knjige, kao "dokazni materijal u prethodnom postupku" protiv Ivana Nikolova, predsednika KIC-a, zbog sumnje na navodno krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Policija je intervenisala istog dana u prepodnevnim satima i prema autoru Sugarevu, zadržavši ga na graničnom prelazu Ribarci prema Republici Bugarskoj više od dva sata, zajedno sa još sedam gostiju iz Bugarske.

Potom su im zabranili ulazak u Srbiju, uz obrazloženje da, navodno, "postoji opravdana sumnja da njihov boravak neće biti iskorišćen u skladu sa izjavljenom namerom".

Nikolov: Nisam znao da je knjiga zabranjena

Nikolov iz KIC-a navodi da ovo nije prvi incident u vezi sa knjigom Elegija o Krajištu – sudbina Bugara u Zapadnim pokrajinama diplomate i književnika Edvina Sugareva. Najpre je u julu ove godine, na granici Srbije i Bugarske, zabranjeno da dvadesetak primeraka ove knjige uđe u Srbiju, a zatim u avgustu ove godine novinaru Aleksandru Dimitrovu iz Bosilegrada nije dozvoljeno da uđe u Srbiju iz Bugarske sa tri primerka ove knjige. Treći slučaje je ovaj u kome je i Nikolov targetiran.

"U prostorija KIC-a, na dan promocije oko 14 časova (promocija bila zakazana za 18h), banulo je osam policija iz Vranja i Surdulice. Naveli su da su došli po nalogu Višeg suda u Vranju, radi pretresa prostorija. Na pitanje šta traže, rekli su knjige. Kazao sam im da nema problema, da su knjige tu. Popunuli su neke formulare o oduzimanju knjiga i odneli ih. Javljeno mi je potom da su autor Sugarev i još sedmoro bugarskih državljana, koji su tog dana krenuli ka Bosilegradu iz Bugarske, vraćeni sa granice bez objašnjenja. Dali su im neki obrazac koji oni nisu hteli da potpišu. U Bosilegrad su ubrzo stigli generalni konzul i ambasador Bugarske, koji su bili pozvani da prisustvuju promociji te večeri i putovali su ka Bosilegradu u momentima kada se sve dešavalo.

Nikolov dodaje da su u knjizi apostrofirane neke srpske službe i neki funkcioneri Nacionalnog saveta Bugara u Srbiji, u smislu odgovornosti za katastrofalan položaj u kojem se našla bugarska nacionalna manjina posle dve decenije njihove vladavine.

"Opisivao je događaj od 15. i 16. maja 2017. kada je oduzeta spomen-ploča sa imenima žrtava Koste Pećanca, povodom stogodišnjice tog događaja, koju smo mi hteli da postavimo u centru Bosilegrada. Nisam znao da je knjiga zabranjena i ne vidim razlog za zaplenom i zabranom knjige, osim u pokušaju nekog političkog razračunavanja predsednika opštine Bosilegrad sa autorom knjige i KIC-om, što je dosta primitivno. Skandalozan je pokušaj da krijemo istinu time što ćemo zabranjivati ili spaljivati knjige. Mada, oni su tim aktom napravili najbolju moguću promociju knjige, jer se o njoj pričalo i pisalo po bugarskim medijima sledećih nekoliko dana. Slučaj zaplene knjiga biće predstavljen evropskim institucijama i biće u sklopu ocene o napretku Srbije u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji", navodi Nikolov.

U naredbni Višeg suda je navedeno da je osumnjičeni Ivan Nikolov, predsednik Udruženja građana KIC Bosilegrad, navodno u periodu od 1. januara 2022. do 7. novembra 2023, počinio krivično delo "izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti".

"Na taj način što se 8. novembra, sa početkom u 18 časova, u prostorijama koje su izdate u zakup KIC Bosilegrad, u organizaciji pomenutog udruženja i građanskog komiteta Zapadne pokrajine’ iz Sofije, održava komemorativni skup povodom Dana zapadnih pokrajina, u sklopu kojeg će biti organizovana promocija knjige Elegija o Krajištu – sudbina Bugara u Zapadnim pokrajinama’, autora Edvina Sugareva, bivšeg bugarskog diplomate u Republici Srbiji", piše sudskom dokumentu.

U njemu se navode i razlozi za pretresanje prostorija KIC-a.

"Više javno tužilaštvo u Vranju dostavilo je sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Vranju, 7. novembra, zahtev za izdavanje naredbe za pretresanje stana i prostorija koje koristi osumnjičeni Ivan Nikolov, radi pronalaženja osumnjičenog, tragova krivičnog dela, odnosno predmeta važnih za krivični postupak koji potiču iz krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, i ostalih predmeta važnih za krivični postupak“.

Sutradan su iz Ministarstva spoljnih poslova bugarske pozvali Željka Jovića, ambasadora Srbije u Sofiji, i izrazili mu oštar protest i zabrinutost protiv preduzetih mera srpskih vlasti.

Zatraženo je izvinjenje zvaničnog Beograda u vezi sa ovim događajem.

Istoga dana, bugarski mediji su do detalja obavestili svoje čitaoce, slušaoce i gledaoce o ovome.

Angel Džambaski, bugarski evroparlamentarac, o svemu je informisao institucije u Briselu.

Kako saznajemo, u petak je Petar Dojkov, ambasador Bugarske u Srbiji, uručio protestnu notu srpskom Ministarstvu inostranih poslova.

R. Irić

Slučaj albanskih filmova

Podsećanja radi, Viši sud u Vranju rešenjem je nedavno zabranio prikazivanje filma I pabesi (Nevernik), producenta i glavnog glumca Ganija Veseljija iz Preševa, posle suđenja pred vranjskim sudom. Na pretresu je, uz saglasnost tužioca, autora i prevodioca, izmenjen prevod ovog filma u Onaj koji je izneverio. Pri donošenju odluke kao ključan je cenjen osnovni i dopunski nalaz Filmskog centra Srbije, "kao stručne ustanove". Drugi osporen film Heshtja vret (Tišina ubija), istog producenta, dobio je uslovnu dizvolu, odnosno moći će da se prikazuje ako autor na njega stavi oznaku +16 i skine sa odjavne špice natpis Republika Kosovo.

Najnovije vesti