Jedan albanski film zabranjen za prikazivanje, drugom uslovna dozvola

Vranje - Viši sud u Vranju rešenjem je zabranio prikazivanje filma I pabesi (Nevernik), producenta i glavnog glumca Ganija Veseljija iz Preševa, epilog je u ponedeljak okončanog glavnog pretresa pred vranjskim sudom.

Na pretresu je, uz saglasnost tužioca, autora i prevodioca, izmenjen prevod ovog filma u Onaj koji je izneverio.

Kako saznaje Vranje News, pri donošenju odluke posebno je cenjen osnovni i dopunski nalaz Filmskog centra Srbije kao stručne ustanove.

Drugi osporen film Heshtja vret (Tišina ubija), istog producenta, dobio je uslovnu dizvolu, odnosno moći će da se prikazuje ako autor na njega stavi oznaku +16 i skine sa odjavne špice natpis Republika Kosovo.

Odluku je donelo sudsko veće sa sudijom Aleksandrom Tošić Arsić kao predsednicom veća.

Rok za izradu odluke je tri dana.

Veselji i njegov branilac imaće na tu odluku pravo žalbe.

"Zabrana prikazivanja jednog i sudski uslovi za prikazivanje mog drugog filma predstavljaju odraz jednog sistema koji se boji drugačijeg stava, sa namerom da promeni kulturni identitet jedne nacionalne zajednice, u ovom slučaju albanske, kojoj ja kao filmski producent pripadam", navodi Veselji.

Na prethodnom pretresu u petak organizovana je projekcija filmova i najavljeni da će objavljivanje sudskig rešenja biti u ponedeljak.

Javnost je u ovom postupku isključena.

Premijera ovih filmova bila je prošle srede u prištinskoj dvorani Armata.

Projekciji je, pored nekoliko ministara, mnogobrojnih zvanica i javnih ličnosti iz Prištine i sa Kosova, prisustvovao i predsednik Vlade Aljbin Kurti.

Popred Kurtija i Veseljija, u filmskoj dvorani u prvom redu su sedeli narodni poslanik Skupštine Srbije Šaip Kamberi i predsednica preševskog odbora Partije za demokratsko delovanje (PDD) Ardita Sinani.

Podsećanja radi, pošto je u Bujanovcu za 10. jun ove godine bilo najavljeno prikazivanje ovih filmova, bujanovačka policija dobila je dojavu da njihov sadržaj, na nacionalno mešovitom jugu Srbije, navodno "može da podstakne versku mržnju i diskriminaciju", pa je o tome obavestila Više javno tužilaštvo u Vranju.

Nedugo potom u Više tužilaštvo u Vranju su na razgovor pozvani Jetmir Ismalji, direktor Doma kulture, gde su najavljene projekcije ovih filmova, kao i producent i glavni glumac Gani Veselji, koji je u medijima predstavljen kao autor ovih filmskih ostvarenja.

Epilog razgovora je bio da se projekcija filmova Nevernik i Tišina ubija odloži „do daljeg“, dok sud ne pribavi mišljenje stručne institucije – Filmskog centra u Beogradu.

Veselji je nešto ranije izjavio da ne može da prihvati stavove Višeg tužilaštva koje traži zabranu filmova, jer se u njima "ne podstiču mržnja, netrpeljivost, diskriminacija", te da su filmovi "zasnovani su na narodnim pričama i događajima".

"Prvi film govori o čoveku koji je strastveni ljubitelj oružja, koga u jednom trenutku njegov prijatelj prijavljuje policiji, a drugi o mladićima koji ubijaju svog ujaka i za čiji zločin se saznalo posle dvadeset godina", navodi Veselji.

Dodaje da je prevod naziva filma I pabesi, apsolutno neispravan.

Nevernik se valjda kaže za čoveka koji ne poštuje veru ili je ateista, a kod mene je to čovek koji je pogazio reč, koji je dao besu", navodi Veselji.

Najnovije vesti