Završetak toplovoda uslov da Sigurna kuća dobije upotrebnu dozvolu

Sledeće sedmice počeće izgradnja toplovoda što je jedan od preduslova da Sigurna kuća u Vranjskoj Banji konačno dobije upotrebnu dozvolu, potvrdila je u četvrtak gradska većnica za socijalna pitanja Danijela Milosavljević.

- U pitanju je 150 metara toplovoda, očekujem da to brzo bude završeno, a nakon toga, kada Sigurna kuća dobije upotrebnu dozvolu korisnici, koji su trenutno izmešteni na drugu lokaciju, moći će da se vrate tamo.

Dakle, usluga će se i do tada pružati, ali na drugoj lokaciji - rekla je Milosavljevićeva.

Parama od namenskog transfera republike grad održava i finansira potrebe Sigurne kuće, a dobijena su sredstva i preko projekta vrednog 1,1 milion dinara, naglasila je većnica.

- Reč je o projektu za izgradnju letnjikovca i popločavanje eksterijera behaton pločama.

Letnjikovac je pri kraju, a počelo je i popločavanje.

Deca i majke će tamo, kada sve bude završeno, dobiti svoj bezbedan kutak i moći će da se osećaju sigruno nakon trauma koje su preživele - rekla je Milosavljevićeva.

SAD I FOND B92

U izgradnju Sigurne kuće u Vranjskoj Banji evropska komanda američke vojske, preko Kancelarije za vojnu saradnju ambasade SAD, uložila je 213.000 dolara, a grad Vranje obezbedio je lokaciju i sve potrebne komunalne priključke. Fond B92 je opremio objekat uz pomoć donatora. Radovi na izgradnji sigurne kuće počeli su u avgustu 2014. i realizovani su pod nadzorom inženjerskog korpusa Vojske SAD. Sigurna kuća ima kapacitet da pruži utočište za 25 žrtava porodičnog nasilja iz Pčinjskog okruga.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović potpisala je u junu ove godine ugovore vredne blizu devet miliona dinara za realizaciju projekata u sigurnim kućama, svratištima i prihvalištima za decu, između ostalog i za sigurnu kuću u Vranjskoj Banji.

Iz Vlade je tada rečeno da je reč o realizaciji projekata za izvođenje radova na objektima za stambeno zbrinjavanje žrtava porodičnog nasilja i dece, u cilju poboljšanja njihovih uslova stanovanja.

Usluge sigurne kuće, kako je Milosavljevićeva naglasila, na izmeštenoj lokaciji ovih dana koriste četiri osobe.

Sigurna kuća u Vranjskoj Banji, koja ne radi od proleća ove godine, otvorena je za mandata bivše vlasti predvođene socijalistima u martu 2015. godine, u prisustvu tadašnjeg američkog ambasadora Majkla Kirbija koji je i presekao vrpcu.

Najnovije vesti