Deset miliona za podršku žrtvama porodičnog nasilja

Sigurna kuća Vranje jedna je od potpisnica ugovora koji su u petak parafirani u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a odnose se na realizaciju projekata u oblasti socijalnog stanovanja, sa udruženjima i organizacijama civilnog društva, izabranim na javnom konkursu ministarstva.

- Cilj je da se poboljšaju uslovi života najugroženijih - navode iz ministarstva.

Ove godine izdvojeno je 10 miliona dinara za podršku žrtvama porodičnog nasilja, pre svega ženama i deci koji borave u sigurnim kućama i prihvatilištima.

Ugovori su potpisani u Vladi Srbije, a pomoć je, osim vranjske Sigurne kuće, dobilo još osam udruženja i organizacija: Prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja u Leskovcu, Sigurna kuća i Centar za osnaživanje žena žrtava nasilja u Sremskoj Mitrovici.

Kao i Sigurna kuća u Somboru, Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, Prihvatilište za žrtve nasilja u Smederevu, Sigurna ženska kuća u Sremskoj Kamenici, Sigurna kuću u Pančevu i Svratište za decu sa ulice Novi Sad.

Oni će dobiti novac od Ministarstva građevine na osnovu sprovedenog konkursa u oblasti socijalnog stanovanja za udruženja i organizacije civilnog društva.

Mihajlovićeva je rekla da su i prošle godine iz budžeta tog ministarstva obezbedili 10 miliona dinara za pomoć nevladinom sektoru i da su želeli da se taj novac da za objekte u kojima borave žene i deca žrtve partnerskog i porodičnog nasilja.

- Ove godine smo utrošili 7,5 miliona i za ostatak novca ćemo raspisati konkurs.

Prvi put ove godine novac dobijaju tri svratišta za decu u Beogradu, Novom Sadu i Šapcu i Centar za osnaživanje žena žrtava nasilja u Sremskoj Mitrovici - rekla je Mihajlovićeva.

Istakla je da bolji uslovi mnogo znače za korisnike sigurnih kuća i prihvatilišta.

Mihajlovićeva je rekla da će za tu namenu tražiti još više novca iz budžeta za sledeću godinu i izrazila očekivanje da će ministar finansija izaći u susret Ministarstvu građevine.

Ona je napomenula da sva ministarstva imaju mogućnosti da deo sredstava u svom budžetu izdvoje za rad sa nevladinim sektorom.

Predstavnici organizacija su zahvalili potpredsednici vlade Mihajlović na podršci ističući da će značajno unaprediti uslove za korisnike sigurnih kuća i prihvatilišta.

Najnovije vesti