Finansijska podrška Vlade za sigurnu kuću u Vranjskoj Banji

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović potpisala je ugovore vredne blizu devet miliona dinara za realizaciju projekata u sigurnim kućama, svratištima i prihvalištima za decu, između ostalog i za sigurnu kuću u Vranjskoj Banji, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ona je poručila da "ni žrtve nasilja, ni oni koji rade u ovim ustanovama, nisu sami".

- Ovo je treća godina kako Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u ove svrhe izdvaja novac koji možda nije veliki, ali jeste jedna vrsta podrške organizacijama koje čine sve da poprave uslove u sigurnim kućama i ustanovama u kojima borave deca - rekla je Mihajlovićeva, obraćajući se novinarima posle potpisivanja ugovora.

Ona je istakla da Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture grade i obnavljaju puteve, mostove, pruge, aerodrome i rečnu infrastrukturu za građane Srbije, ali da sve što se u toj oblasti uradi nije dovoljno sve dok postoje žene koje trpe nasilje, ili deca o kojima niko ne brine ili takođe trpe neki vid nasilja.

- Sve što izgradimo i uradimo materijalno nije dovoljno ako zaboravimo da mislimo na ljude oko sebe.

Tek kad ne dozvolimo da ijedna jedina žena ili dete pate, na putu smo da stvorimo uspešnu i modernu zemlju - navela je Mihajlovićeva, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Projektom je obuhvaćeno sedam sigurnih kuća - osim Vranjske Banje i u Nišu, Leskovcu, Sremskoj Kamenici, Somboru, Smederevu i Sremskoj Mitrovici, prihvatilište za decu i mlade iz Kragujevca i svratište za decu iz Beograda.

Glavni cilj konkursa je realizacija projekata za izvođenje radova na objektima za stambeno zbrinjavanje žrtava porodičnog nasilja i dece, u cilju poboljšanja njihovih uslova stanovanja.

Najnovije vesti