Narodni muzej i Kuća Bore Stankovića biće revitalizovani do kraja jula

Završetak radova na sanaciji Narodnog muzeja i Muzej kuće Bore Stankovića u Vranju planiran je za 30. jun, ali će taj rok biti prolongiran za mesec dana kako bi svi radovi bili detaljno i precizno, izjavio je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, prilikom posete državnog sekretara Ministarstva kulture Tihomira Arsića.

- Time ćemo obezbediti duži vek opstajanja muzeja neprocenjive vrednosti - istakao je gradonačelnik i izrazio zahvalnost Ministarstvu kulture na podršci u realizaciji projekta.

Prema rečima Tihomira Arsića, Vranje poseduje nemerljivo duhovno nasleđe i baštinu koja ne sme da padne u zaborav.

- Festivala i raznih manifestacija će biti, kao i pozorišta, ali ono što vi posedujete ovde poput Muzeja kuće Borisava Stankovića, to nema cenu.

Završavam ovu posetu sa velikim zadovoljstvom, jer znam da je novac otišao na pravo mesto, i u prave ruke.

Ne samo onima koji imaju šta da naslede, već i onima koji znaju to da čuvaju - rekao je Arsić.

On je sa gradonačelnikom obišao i Pribojčićevu kuću, koja se i zvanično našla u vlasništvu grada i koja će sa novoizgrađenim prilazom činiti turističku celinu sa kućom u kojoj je živeo proslavljeni pisac srpskog realizma.

Nakon toga, gradonačelnik je šetajući Baba Zlatinom ulicom, upoznao državnog sekretara i sa stanjem verskog objekta, u sklopu koga se nekada nalazila kuća duhovnika Justina Popovića.

Tom prilikom, oni su se upisali u knjigu utisaka Svepravoslavnog društva „Prepodobni Justin ćelijski i vranjski“.

Narodni muzej i Muzej kuću Borisava Stankovića rekonstruišu se u okviru projekta „Vranjskom kaldrmom“. Putem konkursa resornog ministarstva „Gradovi u fokusu“, obnova ova dva kulturno-istorijska spomenika podržana je sa blizu 10 miliona dinara.

Najnovije vesti