Zavetnici: Radnici Geoksa tuđom naivnošću dovedeni u tešku situaciju

Iz Okružnog odbora Srpske stranke Zavetnici u Vranju saopšteno je da iz te partije daju "punu podršku opravdanim zahtevima radnika Geoksa (Geox), shvatajući da nisu svojom krivicom već tuđom naivnošću dovedeni u vrlo tešku situaciju", a nakon najave iz redova srpskih državnika i radnika vranjskog pogona da će italijanski investitor zatvoriti fabriku u Vranju.

"Već duže pratimo vesti o najavi da će fabrika Geoks napustiti Vranje i ostaviti na ulici 1.200 radnika, ugroziti egzistenciju njihovih porodica i dovesti do socijalnih nemira u gradu, a sada je to već izvesno.

Dakle, Geoks je čašćen sa nepovratnih 15 miliona evra naših para, šepurio se pet godina sa našim parama i sada odlučio da "strugne" bez ikakvih posledica.

Dugo i pompezno najavljivana poseta predsednice Vlade Srbije, navodno zbog rešavanja problema sa Geoksom, završila se izjavom da ako ovi odu doći će drugi investitor, a radnici ne treba da brinu.

Posle ovakvog, ni na čemu utemeljenog obećanja svi treba da budemo veoma zabrinuti, jer potvrđuje svu nebrigu za Vranje i njene građane.

Podsećamo da nijedan i slovima nijedan investitor od 2016. godine nije došao u Vranje, a sada će kao da pohrle jer je to obećala predsednica Vlade.

Postavili bismo u vezi sa ovim nekoliko pitanja.

Ko su ti investitori i iz koje grane privrede?

Koliko će da nas košta njihov dolazak

Šta će biti sa obavezama Geoksa prema radnicima i kooperantima?

Hoće li neko iz vrha vlasti doći na svečano zatvaranje Geoksa i radnicima reći koje će mere biti preduzete na njihovom zbrinjavanju, kojim tempom i ko će biti zadužen za realizaciju?

Šta će lokalna vlast u Vranju preduzeti na predupređivanju eksplozije opasne socijalne bombe usled gubitka posla 1.200 Vranjanaca i posredno isto toliko porodica?

Na sva ova pitanja mora se odgovoriti hitno, napraviti plan rada i dinamika njegove realizacije iza čega mora da stane pre svega država Srbija, uz asistenciju lokalne samouprave.

Sutra će već biti kasno, ako već nije", poručuju Zavetnici u saopštenju.

U tekstu se dodaje da je najavljeni odlazak Geoksa "još jedna potvrda da Srbija treba da se okrene sebi, domaćim privrednicima, davanju subvencija građanima Srbije za pokretanje proizvodnje, jer oni neće nigde pobeći".

"Ovo je valjda poslednja opomena uz nadu da ovo bežanje 'stranog investitora' neće imati domino efekat i podstaći i ostale u bežaniju.

Vranje i Srbija iz ovoga moraju izaći pre svega bez posledica po nedužne radnik, i iz ove prevare izvući pouku za ubuduće", zaključuje se u saopštenju Zavetnika Pčinjskog okruga.

Najnovije vesti