Zaharijev politički nadživeo 12 predsednika i 15 premijera

Sa tačno sedamnaest godina, tri meseca i šesnaest dana na mestu gradonačelnika pogranične i nacionalno mešovite opštine Bosilegrad, Vladimir Zaharijev je, bez konkurencije, najdugovečniji predsednik jedne opštine u Srbiji.

Kako piše portal TV Info Bosilegrad, od 23. novembra 2001. godine, kada je izabran, Vladimir Zaharijev je promenio i politički nadživeo devet predsednika i sedam premijera u Srbiji i četiri predsednika i osam premijera u Bugarskoj.

I njih i mene birali su građani na izborima.

Mene su birali pet puta uzastopno, poslednji put 24. aprila 2016. godine – podseća Zaharijev.

Za njegovog mandata u Srbiji su se, prema Vikipediji, na mestu šefa države promenili Milan Milutinović, Nataša Mićić, Dragan Maršićanin, Vojislav Mihajlović, Predrag Marković, Boris Tadić, Slavica Đukić Dejanović, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Istovremeno, u kancelariji predsednika Vlade Srbije, u Nemanjinoj 11, funkciju premijera obavljali su Zoran Đinđić, Zoran Živković, Vojislav Koštunica, Mirko Cvetković, Ivica Dačić, Aleksandar Vučić i sada Ana Brnabić.

S druge strane granice, u Sofiji, na mestu šefa države, od novembra 2001. godine bili su Petar Stojanov, Georgi Prvanov, Rosen Plevnelijev i sada Rumen Radev.

Šefovi Vlade susedne Bugarske u mandatu Vladimira Zaharijeva bili su Simenn-Saks-Gota, Sergej Stanišev, Bojko Borisov, Marin Rajkov, Plamen Orešarski, ponovo Bojko Borisov, Ognjen Gerdžinov i treći put Bojko Borisov.

OD KOŠTUNICE DO PRIRODNOG POKRETA

Zaharijev je političku karijeru započeo i prvu pobedu izvojevao sa listom Demokratske stranke Srbije (DSS) i njenim liderom Vojislavom Koštunicom novembra 2001. godine.

DSS je napustio 2016. godine, posle čega je formirao GG "To smo mi – prirodni pokret Vladimir Zaharijev".

Sa tom listom je pobedio na lokalnim izborima 2016. godine, osvojivši 21 od 31 mandata u lokalnom parlamentu, čime mu je započeo peti mandat predsednika opštine.

Do pre dva meseca ujedno je bio i predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

Rođen je u Bosilegradu 5. oktobra 1962. godine.

Najnovije vesti