Kostov: Zaharijev nije dozvolio demokratske izbore u Bosilegradu

Izbori za Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine "protekli su u nedemokratskoj, nefer i nekorektnoj atmosferi", izjavio je za Vranje News Stefan Kostov, privatni preduzetnik iz Bosilegrada i vlasnik preduzeća "Hrast", koji je na nedeljnim izborima predvodio listu „Da vratimo dostojanstvo narodu“.

- Lokalna samouprava, koju vodi predvodnik konkurentske liste i predsednik opštine Vladimir Zaharijev, postavila je po deset posmatrača na svakom biračkom mestu, a moja lista je imala po dvoje, kojima, uzgred, nije bilo dozvoljeno da na adekvatan način prate rad biračkih tela.

Predstavnici biračkih odbora, pod komandom Zaharijeva, obilazili su kuće i ljude koji nisu došli da glasaju, i otuda donosili ogroman broj koverti za listićima na kojima je već bio zaokružen glas za njih.

Prijavljivali smo nepravilnosti radnom telu, ali bez rezultata, bili smo ignorisani, potisnuti i nemoćni da se u fer atmosferi borimo za bolji rezultat.

Čak je veliki broj birača meni naklonjenih bio ispisan iz posebnog biračkog spiska - kazao je Kostov za naš portal, zahvalivši se svim biračima koji su glasali za njega, uz napomenu da će "opravdati njihovo poverenje" boreći se za proklamovane ciljeve liste preko tri člana u Bugarskom nacionalnom savetu.

On je dodao da zvaničnih rezultata izbora u Bosilegradu još uvek nema, ali da nije tačna informacija o odnosu 90 prema 10 odsto glasova koja je došla iz suparničkog tabora.

- Oni su osvojili oko 70, a mi 10 odsto.

U međuvremenu se, pre glasanja, povukla sa učešća na izborima za nacionalni savet druga lista iz Dimitrovgrada, tako da se već u tom momentu znalo šta će i kako biti.

Povukao se i jedan veliki broj kandidata sa moje liste, pod nekim pritiscima, sabotirajući tako ove izbore.

Oni, ili nisu izašli na izbore, ili su glasali za Zaharijeva - navodi Kostov za Vranje News.

On podseća da je promenjen zakon, kako ne bi bilo zloupotreba u rukovođenju nacionalnim savetima.

- Zakon je promenjen zbog takvih kakav je gospodin Zaharijev, zbog mešanja politike i nadležnosti nacionalnih saveta i zato predsednici opština ne mogu da vode nacionalne savete, pa ni Zaharijev Nacionalni savet Bugara - navodi Kostov.

SLUČAJ BENZINSKE PUMPE

Kostov u izjavi za Vranje News demantuje spekulacije koje su došle iz protvničkog tabora da je napravio listu za ove izbore kako bi mogao da utiče na rešavanje čuvenog, spornog slučaja sa benzinskom stanicom u Bosilegradu, koju je Kostov 14. septembra 2014. godine kupio i platio na licitaciji kod Opštinskog suda u Bosilegradu, ali do danas ne može da uđe u posed.

- NIje tačno, čak i kada bih bio predsednik Nacionalnog saveta, ne bih imao uticaj na razrešenje tog slučaja, jer posao predsednika NS, kako sam već rekao, nije da vodi politiku Republike Srbije, već da se stara o četiri oblasti iz domena nacionalnih saveta (kultura, obrazovanje, službena upotreba jezika i pisma i informisanje, p.r).

Što se tiče pumpe, ja sam u pravnom i svakom drugom smislu njen vlasnik, plaćam porez za tu benzinsku pumpu državi Srbiji, a pumpu ne koristim.

Imam rešenje Privrednog suda u Beogradu u kome piše da ugovorom o donaciji ne može da se stekne pravo vlasništva, kako bi to voleo gospodin Zaharijev.

Jedini vlasnik pumpe je bilo "Autotransportno preduzeće" od 1972. do 2014. godine, kada sam je ja kupio.

Dakle, opština tu nema ništa.

Zaharijev pokreće besmislene sudske sporove, koji su u proteklom periodu bili stopirani i opstruisani zbog izbora za nacionalne savete, a odmah posle izbora dobio sam poziv da se nastavlja suđenje - navodi Kostov.

Na novinarsko pitanje šta njega sprečava da uđe u posed, Kostov odgovara da je to "fizička sila".

- Mene lično u tome sprečava predsednik opštine i predsednik Nacionalnog saveta Bugara Vladimir Zaharijev, zato što ostvaruje svoje lične interese preko te benzinske pumpe i bez ikakvog dokumenta primenjuje fizičko smetanje poseda na moju štetu.

Kad bih ja ovog tenutka otišao na pumpu, on bi odmah doveo 200-300 ljudi, sve koji rade u opštini i javnim službama i napravili bi predstavu, kao što su je pravili mnogo puta do sada u pokušajima da se sporovede privremena mera i meni omogući ulazak u moje vlasništvo - kaže Kostov.

On ukazuje da će biti prinuđen da tuži Republiku Srbiju i Osnovni sud u Surulici.

- Meni su prodali benzinsku pumpu, vlasnik sam, plaćam porez, a ne koristim je.

Valjda je logićno da budem obeštećen i da me taj koji mi je uzeo pare uvede u posed - navodi Kostov u izjavi za Vranje News.

Najnovije vesti