Zaharijev igrao stoni tenis i dogovarao projekte sa Semom Fabricijem (FOTO)

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev razgovarali su o aktuelnom trenutku ove opštine, realizaciji postojećih i mogućnostima za implementaciju nekih novih projekata u bosilegradskom kraju.

Fabrici je rekao da mu je drago što su neke kompanije iz EU već uložile značajna finansijska sredstva u Bosilegradu.

- Nastojaćemo da ohrabrimo i druge da dođu i investiraju u ovaj kraj - kazaoje Fabrici.

Zaharijev je za TV Info Bosilegrad izjavio da su on i njegovi saradnici upoznali Fabricija sa potencijalima opštine Bosilegrad, sa razvojnim projektima i planovima za naredni period.

- Prioritet nam je ekonomski razvoj opštine, pre svega dolazak novih investitora, kao što su kompanija "Kentaur Balkan" i tekstilno preduzeće "Vikan Teks", koji trenutno upošljavaju 50 radnika.

U privatnom sektoru imamo oko petnest pilana za obradu drveta, mini fabriku za preradu voća i povrća sa proizvodnjom gotovih proizvoda, preduzeća "Aniteks" i "Nagard" koja plasiraju robu na evropskom tržištu - rekao je Zaharijev.

On je ambasadoru EU predočio da opština ima veliki turistički potencijal na planinama Besna kobila i Crnook, vodna bogatstva, rudna nalazišta i mogućnost prerade lekovitog bilja.

- Veliki potencijal i mogućnost za investicije su već postojeći objekti, fabrika za sušenje povrća i farma kapaciteta oko tri hiljade grla stoke.

Posebno naglašavam veoma značajnu saradnju po pitanju zdravstva sa institucijama VMA u Sofiji, VMA u Beogradu i VB u Nišu.

Veliki problem nam predstavljaju nepristupačna seoska domaćinstva zimi jer se opština nalazi na razuđenom terenu, pa nam je zbog toga neophodna pokretna stomatološka ordinacija - referisao je Zaharijev.

465.000 EVRA OD EU ZA REKONSTRUKCIJU PRIHVATNOG CENTRA

U prisustvu Sema fabricija u Bosilegradu je otvoren rekonstruisani Prihvatni centar za migrante.

Kapacitet Prihvatnog centra povećan je sa 67 na 110 ležajeva, a migrantima koji u njemu borave sada su na raspolaganju savremeno opremljena ambulanta, kuhinja sa trpezarijom i sportski tereni.

Fabrici je ocenio da je Prihvatni centar dobio "novi život zahvaljujući saradnji lokalne samouprave, brojnih međunarodnih partnera i uz donaciju EU u vrednosti od 465.000 evra.

Predsednik Zaharijev naglasio je da "jedino u saradnji sa Delegacijom EU, institucijama Srbije i međunarodnom zajednicom mogu da se reše problemi stanovništva na ovim prostorima". On je takođe istakao da su migranti "dobrodošli u Bosilegrad" i da je opština spremna, ukoliko je potrebno, "da prihvati još veći broj migranatA".

U prihvatnom centru trenutno boravi 70 migranata.

Uglavnom je reč o porodicama sa decom iz Irana i Avganistana.

Na sastanku ambasadora fabricija sa rukovodstvom Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji predočen je program rada kojim se predviđa niz aktivnosti u cilju ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava, kao i poteškoće i problemi na koje savet nailazi u svom radu. S tim u vezi, zatražena je donacija jednog minibusa koji bi u mnogome olakšao rad saveta. Zatražena je i mogućnost organizovanja studijske posete članova NS Evropskom parlamentu.

Najnovije vesti