Bosilegrad dobio državna sredstva za unapređenje energetske efikasnosti

Ministarstvo rudarstva i energetike potpisalo je ugovore o dodeli sredstava iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti sa četrnaest srpskih opština, između ostalog i sa Bosilegradom, radi finansiranja projekata u oblasti efikasnog korišćenja energije u 2018. godini.

- Posebno je izrazio zadovoljstvo što je, među lokalnim samoupravama koje su dobile sredstva za 2018, i Bosilegrad za koji je pokušavao i prethodnih godina da konkuriše, ali je uvek imao po neki problem sa projektima, ali da je učio na tim greškama i pozitivnim iskustvima i uspeo da pobedi - navedeno je na sajtu Ministasrtva energetike.

Ministar enegetike Aleksandar Antić rekao je posle potpisivanja ugovora da je vrednost četrnaest projekata u koje će novac biti uložen 180 miliona dinara.

Ministarstvo će obezbediti 125 miliona dinara, dok će ostatak izdvojiti lokalne samouprave.

Ove godine sredstva su, osim Bosilegradu, dodeljena za projekte u opštinama Osečina, Krupanj, Ljubovija, Irig, Kragujevac, Ćuprija, Kraljevo, Gadžin Han, Velika Plana, Bela Palanka, Svilajnac, Kanjiža i Knjaževac.

Do sada su objavljena tri poziva za dodelu sredstava iz budžetskog fonda za energetsku efikasnost, a mere energetske efikasnosti urađene su za 39 objekata.

Tako je ušteđeno 9,4 miliona kilovat časova i smanjena emisija ugljen-dioksida u iznosu od oko 4.150 tona godišnje.

Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev uručio je ministru Antiću priznanje za, kako se kaže, "veliki doprinos razvoju te lokalne samouprave na jugu Srbije".

Iz Ministarstva je, takođe, najavljeno da će u 2019. godine budžetski fond iznositi 500 miliona dinara.

Najnovije vesti