Zabelela se Besna kobila u nedelju popodne

Na Besnoj kobili, jednoj od najatraktivnijih planina juga Srbije, pao je prvi sneg ove zime, saopšteno je iz Turističke organizacije grada Vranja (TOV).

Iako je ovo prvi snežni pokrivač, koji se verovatno neće duže zadržati, u TOV se nadaju da je on najava za dobru skijašku sezonu.

Besna kobila nalazi se na samo 40 kilometara od Vranja i predstavlja pravu zimsku idilu na jugu Srbije.

Na Besnoj kobili se, na 1.462 metra nadmorske visine, nalazi Planinarski dom koji raspolaže zavidnim smeštajnim kapacitetima i etno restoranom - podsećaju iz TOV.

Lane je u ovom domu zabeleženo oko 4.500 noćenja, a bilo je oko 14.000 posetilaca, što kroz grupne posete Planinarskom domu, što u individualnim aranžmanima.

Turisti dolaze iz svih krajeva Srbije, ali i iz Rusije, Belorusije, Slovenije i slično.

DEVET MESECI SNEGA

Planina Besna Kobila, sa svojim najvišim vrhom od 1.922 metra nadmorske visine, nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, a udaljena je 40 kilometara istočno od Vranja, 120 kilometara od Niša, isto toliko od Skoplja, a oko 400 kilometara od Beograda. Devet meseci godišnje prekrivena je snegom, što je čini pogodnom za zimski turizam. Od 2010. godine funkcioniše renovirani Planinarski dom koji se koristi za smeštaj posetilaca. "Nebeski put" je naziv staze koja prolazi preko prostranih planinskih pašnjaka na nadmorskoj visini od 1.800 metara i pogodna je za planinski biciklizam i šetnju.

Wikipedia

Najnovije vesti