Za vikend ne rade ugostitelji i tržni centri

Vranje/Beograd - Krizni štab Vlade Srbije za borbu protiv epidemije koronavirusa odlučio je da tokom vikenda pred nama na teritoriji Srbije sve bude zatvoreno, osim prehrambenih prodavnica, apoteka i benzinskih pumpi.

To je na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba najavio pokrajinski sekretar za zdravlje Zoran Gojković.

Doneta je odluka da od petka, 12. marta od 21 čas do ponedeljka, 15. marta u 6 sati ujutru budu zatvoreni svi ugostiteljski objekti (kafići i restorani), sve prodavnice ( osim prodavnica prehrambene delatnosti), kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, sportski objekti…

Tokom vikenda neće biti održavani bilo kakvi koncerti, dodao je.

Od ponedeljka, učenici viših razreda osnovnih škola prelaze na onlajn nastavu, dok se za učenike srednjih škola ovaj vid nastave produžava i na narednu sedmicu.

BEZ OGRANIČENJA

Objekti na koje se ovo ograničenje rada predstojećeg vikenda ne odnosi i kojima je dozvoljeno da rade i tokom vikenda:

– Apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije

– Trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda

– Samostalni maloprodajni objekti u kojimase kupovina obavlja bez ulaska u objekat – kiosci i trafike

– Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji

– Benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva

– Restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu

– Sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.

Bitne napomene su, navodi se u saopštenju Vlade Srbije, da šalter prodaja hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvoljena.

Kako se navodi, nadležni organi, inspekcijske službe i komunalna policija vršiće strogu kontrolu poštovanja epidemioloških mera tokom vikenda i „Vlada Republike Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana“.

- Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu - navodi se u saopštenju.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti kovid-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu, tako da nove mere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije.

Najnovije vesti