Vulin: Prekinuli smo sve radove na podizanju mauzoleja Komandantu Lešiju

Vranje - Policija je prekinula sve radove na podizanju mauzoleja Ridvanu Ćazimiju, (poznatijem po ratnom nadimku Komandant Leši) u Velikom Trnovcu, izjavio je u nedelju ministar policije Aleksandar Vulin i dodao da će se u Srbiji zakoni "bezuslovno poštovati".

Komentarišući za televiziju Prva navode o mogućem podizanju mauzoleja Vulin je kazao da se "bez dozvole u ovoj zemlji ne zida ništa".

- Ne može da se zida ni kuća, ni zgrada, a kamoli neki memorijal.

U ovoj državi postoji Zakon o spomenicima, vrlo jasan, u kome se tačno kaže kome se može dići spomenik, kome se diže memorijal, a kome ne može i zakon će se bezrezervno poštovati - poručio je Vulin.

Veliki mauzolej posvećen pokojnom Ćazimiju počeo ke nedavno da se gradi u neposrednoj blizini sela Veliki Trnovac kod Bujanovca.

Objekat bi prema nezvaničnim informacijama prostirati na nekoliko stotina kvadrata.

Podsećanja radi, Lešiju je, na ulazu u Veliki Trnovac, posle sukoba na jugu Srbije 2002. godine podignut monumentalni spomenik.

Govori se da je veoma poštovan kod Albanaca na jugu Srbije, a u njegovu čast se svake godine održava se četvorodnevna manifestacija Dani komandanta Lešija.

Dobio je i muzej koji je otvoren 26. novembra 2012. godine u Velikom Trnovcu.

Podigli su ga lokalni Albanci uz pomoć albanske dijaspore.

U njemu su izložene lične stvari kapetana Lešija - fotografije, uniforma, oružje kao i džip u kome je ubijen.

Komentari

Videćemo koliko će se istrajati u tome. I sam spomenik koji je podignut 2012 ako ne do sad ono zajedno sa ovom odlukom treba maknuti i njega, da se stavi do znanja da takve ekskurzije sebi više ne pustaju kroz glavu. Sa njima nema kompromisa, jer daš li mu prst, ode ruka do ramena, u najboljem slučaju

Najnovije vesti