Vučić nakon uručenja ordena u Prohoru: Najbolje kad država i crkva rastu zajedno

Vranje - Svečanom akademijom u porti Manastira Prohor Pčinjski obeležen je u nedelju veliki jubilej - devet i po vekova od osnivanja i 700 godina od upokojenja kralja Milutina, koji ga je obnovio.

Svečanoj akademiji prisustvao je predsednik Aleksandar Vučić, kao pokrovitelj proslave i tom prigodom dodeljen mu je orden Eparhije vranjske "Prepodobni Prohor Pčinjski".

Nakon uručenja ordena Vučić je izjavio da je građanima Srbije "najbolje bilo kada srpska država i crkva zajedno rastu" i poručio da, "iako ne moraju uvek da budu u saglasju bez crkve nema očuvanja nacionalnog i državnog tkiva".

- U savremenoj srpskoj istoriji nikada nije toliko urađeno za hramove, crkvu, manastire, za bratstva i sestrinstva u njima.

To nije dovoljno, ali zato svi moramo da radimo još više i da budemo uspešniji.

Hvala vam na ordenu, ovo je za mene sada obaveza više - rekao je Vučić.

Obeležavanje značajnog jubileja počelo je nedelju liturgijom koju je služio patrijarh Porfirije, uz sasluženje arhiepiskopa SPC, a u prisustvu značajnog broja vernika.

Patrijarh Porfirije je u besedi nakon liturgije pozvao sve "na jedinstvo u Hristu".

"Samo ukoliko budemo jedinstveni biće nam zdravo i selo, i grad, i država.

Svaki narod je stvoren da bude Crkva, i svaki čovek ikona Božja, i svaki je pozvan da bude naš brat.

Znamo da smo pravoslavni Srbi, ali znamo i da mnogi ljudi pripadajući drugim narodima, i pravoslavne vere i nepravoslavne vere, ovde u manastir kada dolaze skrušeno nailaze pre svega na ljubav monaha i monahinja koji ovde žive, ali osećaju i Božju ljubav i od Njega dobijaju pomoć" naglasio je patrijarh Porfirije.

Svečanoj akademiji u Manastiru Prohor Pčinjski prisustvovali su srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije Nebojša Stefanović, Tomislav Momirović, Tatjana Matić, Maja Popović, Nikola Selaković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i mnogobrojni javni funkcioneri iz Pčinjskog okruga.

Događaju je prisustvovao i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović.

U ime rukovodstva grada Vranja na svečanoj akademiji su bili gradonačelnik Slobodan Milenković i zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

U programu su učestvovale monahinje manastira Sveti Stefan u Gornjem Žapskom i hor Muzičke škole Stevan Mokranjac u Vranju.

Nakon svečane akademije održan je prigodan kulturno-umetnički program.

Najnovije vesti