Vranju plaketa za humanost: Više od 4,5 odsto stanovnika dobrovoljni davaoci

Grad Vranje dobio je plaketu Najhumaniji grad, koju dodeljuje Crveni krst Srbije, za izuzetne rezultate na omasovljenju dobrovoljnog davanja krvi u 2022. godini.

Vranju je pripala treća nagrada i nalazi se među tri najuspešnija grada po broju prikupljenih jedinica krvi u odnosu na broj stanovnika (prvo mesto pripalo je Požarevcu, a drugo Pirotu).

U akcijama koje je tokom 2022. godine sprovela gradska organizacija Crvenog krsta prikupljena je 3.881 jedinica krvi, a procenat dobrovoljnih davalaca je izuzetno visok - 4,65 odsto od broja stanovnika (prosek u republici je 2,90 odsto).

Priznanja su dodeljena povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić u Beogradu, na svečanosti u organizaciji Crvenog krsta Srbije.

Nagrađeni su najhumanija sredina, grad i opština u 2022. godini, na osnovu izveštaja Instituta za transfuziju krvi Srbije i Pravilnika o jedinstvenim kriterijumima za dodelu priznanja u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi Crvenog krsta Srbije.

Najnovije vesti