Vranjskoj glumici Kristini Janjić Stojanović nagrada za najbolju ulogu na Viminacijum festu

Na upravo završenom 4. Viminacijum festu, Nagradu Zlatna fibula za najbolje glumačko ostvarenje festivala dobila je Kristina Janjić Stojanović, članica ansambla Pozorišta Bora Stanković u Vranju.

Ona je nagrađena za ulogu Kasandre/Ifigenije, u predstavi Okamenjeno more, premijerno izvedenoj u vranjskom teatru u januaru, u režiji Stevana Bodrože.

To je dvočasovna, dinamična i potresna saga o zbivanjima tokom pohoda na Troju u velikoj je meri tragedija žena - žrtava rata.

Osim Bodrože u timu koji je radio na predstavi su dramaturškinja iz Vranja Aleksandra Jovanović, (adaptacija i dramatizacija), Milica Bajić Đurov (scenografiju), Milica Kolarić (kostimi) i Krenare Nevzati Keri (scenski pokret).

U predstavi osim Kristine Janjić Stojanović (Kasandra/Ifigenija) igraju i Žetica Dejanović (Hekaba/Agamemnon), Milena Stošić (Andromaha/Ahil), Tamara Stošić i Petra Dimitrijević (Helena/Klitemestra), Radmila Đorđević (Trojanka 1/Menelaj), Jelena Filipović (Trojanka 2/Kalhas), Anđela Vlajković (Trojanka 3/Vojnik i Glasnik), kao i Bojan Jovanović (Menelaj), Marko Petričević (Agamemnon), Marko Nikolić (Kalhas) i Dragan Živković (Vojnik).

Osim Okamenjenog mora vranjskog teatra, u takmičarskom programu Viminacujum festa, koji se svake godine održava u specifičnom ambijentu arheološkog nalazišta kraj Kostolca, bile su predstave Tri musketara Pozorišta mladih u Novom Sadu, Kod večite slavine Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Centra za razvoj vizuelne kulture, Jugoslavija moja dežela/Jugoslavija moja domovina, koprodukcija Gledališče Koper teatro Capodistria, Pozorište Prijedor Fondacija i Friedrich Ebert Stiftunga, Kaštel u jezeru Narodnog pozorišta u Somboru i Zaljubljeni Šekspir, Beogradskog dramskog pozorišta i Disnez thheatrical Production.

Festival karakteriše takmičarski deo tokom kojeg se dodeljuju prestižne nagrade u kategorijama najbolja predstava (nagrada Viminacium maximus) i najbolji glumac/ glumica (nagrada Zlatna Fibula).

Najnovije vesti