Aleksandri Jovanović iz Vranja još dve književne nagrade

Aleksandra Jovanović iz Vranja, mlada književnica i dramaturškinja, dobila je u poslednjih nedelju dana još dva književna priznanja.

Aleksandra je, najpre, nagrađena na 30. Festivalu monodrame za decu Zmajevih dečjih igara nagradom Sigridrug za najbolji tekst u monodrami Želja, koju je izvela glumica Milena Božić.

Monodrama Želja nastala je po motivima iz višestruko nagrađivanog romana Crna ptica, objavljenog u izdanju Kreativnog centra.

O nagradi Sigridrug odlučivao je žiri u sastavu Uglješa Šajtinac, pisac (predsednik), Bojana Kovačević Petrović, profesorka hispanokulture i španskog jezika, i Mihajlo Nestorović, glumac.

Priznanje je Aleksandri uručeno na svečanosti Zmajev dan 6. decembra.

Samo sedmicu nakon toga Aleksandra je osvojila prvu nagradu na međunarodnom konkursu pod nazivom "Nastavi priču" u organizaciji neprofitnog udruženja Skribonauti u Hrvatskoj.

Nagrada joj je pripala za priču Jovanka, jednu od 159 kratkih priča pristiglih na ovaj konkurs, uglavnom iz regiona bivše Jugoslavije.

Žiri u sastavu Olja Savičević Ivančević, Andrija Škare i Vesna Božanić Serdar odabrao je najpre osam finalista konkursa, a Aleksandra je na kraju bila najbolja među njima.

Skribonauti su udruženje koje promoviše kulturu, umetničku produkciju i neformalno učenje među marginalizovanim grupama.

Za roman Crna ptica Aleksandri Jovanović pripala je u maju ove godine književna nagrada Maleni cvet, priznanje koje Grad Niš dodeljuje u oblasti književnosti za decu i mlade.

Za isti roman Aleksandra je u januaru dobila nagradu Politikinog zabavnika.

Ona je, uz Danicu Bogojević (za roman Zagrli mesec), bila nominovana za ovogodišnju regionalnu nagradu Mali princ, koja se dodeljuje svake godine u okviru Susreta dečjih pisaca Vezeni most u Tuzli.

U oktobru ove godine njen roman Crna ptica našao se među 200 najboljih na svetu prema izboru izdavača kataloga The White Ravens i publikacije International Youth Library, koja se svake godine prezentuje na sajmu knjiga u Frankfurtu

Crnu pticu Aleksandra je promovisala u oktobru 2020. u Vranju.

Krajem juna 2020. Aleksandri je u Čačku uručena nagrada Mladi Dis (sastoji se od plakete i štampanja nagrađene zbirke) za neobjavljenu prvu zbirku pesama u rukopisu pod nazivom Jagma, nastalu u vreme vanrednog stanja tokom pandemije koronavirusa.

Profil

Aleksandra Jovanović rođena je 1996. godine u Vranju. Nakon završene Gimnazije Bora Stanković upisala je Fakultet dramskih umetnosti (FDU)u Beogradu, odsek dramaturgija, gde je diplomirala u septembru 2019. Trenutno pohađa doktorske studije na FDU. Angažovana je kao dramaturg u Pozorištu Bora Stanković u Vranju. Neke od njenih pesama objavljene su 2019. godine u zbornicima Kiprijanov kladenac, Palanačko leto i Garavi sokak. Njena priča "Prava devojka" objavljena je u zbirci kratkih priča "Daljine" 2019. godine. Dobitnica je nagrade “Mladi Dis” za 2020. godinu na 57. Disovom proleću. Priča "Tuđi" štampana je u zborniku Službenog glasnika, a lane je štampan njen roman za decu "Crna ptica", u izdanju Kreativnog centra, već ovenčan sa više nagrada. Ovaj roman preveden je na makedonski jezik.

Najnovije vesti