Vranjski policajci razbili prevarantsku grupu koja je zaradila 600.000 evra

Inspektori za suzbijanje privrednog kriminala vranjske Policijske uprave podneli su krivične prijave protiv sedamnaest osoba iz Beograda i Kaća, osumnjičenih za piramidalnu prevaru, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Prijave su, navodi se, podnete protiv dvojice odgovornih lica beogradskog preduzeća "Tqlo", odgovornog lica kaćke Agencije za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja "Dna International", navodno idejnog tvorca projekta UG "Tql Elite Klub" iz Beograda, kao i trinaestoro odgovornih lica agencija za pružanje marketing usluga i ispitivanje tržišta.

- Sumnja se da su oni, na osnovu formirane piramidalne strukture udruženja "Tql Elite Klub", putem članarina i prodaje kompleta izvesnih publikacija ostvarili zaradu u iznosu od 69,2 miliona dinara (nešto manje od 600.000 evra).

Potom su tako stečeni novac putem marketinških agencija kroz fiktivne poslove pružanja marketing usluga ispitivanja tržišta, izvlačili iz legalnih tokova i prisvajali ga.

Na ovaj način oni su, kako se sumnja, oštetili budžet Republike Srbije za 15,4 miliona dinara, na osnovu neobračunatih i neuplaćenih javnih prihoda - navodi se u policijskom saopštenju.

Krivične prijave podnete su po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu "zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica".

Ovo nije prvi slučaj da pripadnici Policijske uprave u Vranju rade na razbijanju lanaca piramidalnih prevara po čitavoj Srbiji, a jedan od poznatijih je piramidalna struktura pod nazivom "Gem collection" koja je u Srbiji razbijena 2012. godine.

Među uhapšenim pripadnicima organizacije bili su te 2012. i Vranjanci, a po celoj Srbiji su hapsili i vranjski inspektori za suzbijanje privrednog kriminala.

Podsećanja radi, novopridošlim članovima udruženja „Gem kolekšn klub“ prodavao je komplet od četiri knjige po ukupnoj ceni od 2.290 evra u dinarskoj protivvrednosti, a da većina onih kojima je obećavano da će se ulaskom u društvo odabranih obogatiti preko noći nikada nije povratila ni jedan evro.

NEKAD BIO "GEM COLLECTION"

Poreska policija objavila je 2012. godine da su kupcima knjiga članovi "Gem collection club" izdavali račun sa obračunatim PDV-om, po stopi od 8 umesto 18 odsto, čime su oštetili državni budžet za 170 miliona dinara. Potom su u poslovnim knjigama pojedinih privrednih subjekata (marketinških i konsalting agencija koje su osnivali da bi prikrili pravu prirodu poslovanja) na osnovu simuliranih poslova i fiktivnih faktura prikazivali isplate prema tzv. nerezidentnim privrednim društvima (off shore kompanijama) registrovanim u zemljama tzv. poreskog raja na Gibraltaru i Kipru o plaćenim autorskim pravima za komplet knjiga „Put ka uspehu“ za koji su novi članovi plaćali 2.290 evra i to je navodno bila ulaznica u uduženje. Nepravilno su obračunavali porez na dobit po odbitku po stopi od deset odsto, a deo neplaćenih novčanih sredstava od prodaje knjiga podizali sa računa i upotrebljavali za isplatu provizija i zarada. Na taj način su izbegli obavezu za obračun i plaćanje poreza na ostale prihode u iznosu od 229 miliona dinara.

Gem kolekšn klub u Srbiji osnovan je 2003. godine. Osnivač i prvi direktor bio je Stanislav Drašković (60), advokat iz Šapca, uhapšen 2012. u policijskoj akciji „Prizma“, vlasnik više preduzeća i nekretnina u Vojvodini. Policijski izvori otkrili su tada da su Drašković i beogradski advokat Zoran Miljaković, takođe netom uhapšen, osnovali su firmu DOO Megabuk sa sedištem u Beogradu, sa Miljakovićem na čelu firme, a 2003. i firmu FFSA na Gibraltaru uzetu za zvaničnog izdavača kompleta knjiga „Put ka uspehu“ (koje su prodavali novom članstvu gem organizacije za već pomenutih 2.290 evra).

Da bi povratio novac, a potom „zaradio i lepo živeo“ svaki novi član kluba morao je da dovede nove ljude. Prva dvojica koju bi nakon učlanjenja uvukao u strukturu organizacije donosila bi mu po 540, a treći 900 evra, čime bi skoro povratio uloženih 2.290 evra. Onaj, pak, koji uđe u posao i nastavi da dovodi ljude dobija za svakog narednog po 360 evra, a takođe po 360 za svakog koga dovede onaj koga je on prvi put doveo u „Gem kolekšn“ i tako se dalje grana piramida i uvećava zarada. Problem je u tome što je od 14.500 prevarenih u Srbiji, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori i na KiM neznatan broj gemovaca zaista zaradio pare, a tek šačica njih koji su sve osmislili postali su milioneri.

Najnovije vesti