Vranjski muzički sastav Izvor snimio pesmu podrške iz karantina VIDEO

Grupa Izvor iz Vranja, koja prikuplja, aranžira i izvodi tradicionalne numere Srbije i Balkana, snimila je u karantinu i objavila pesmu "Milijano, ćero moja mila" ,u znak podrške građanima Vranja i Srbije koji su mesec i po dana u izolaciji zbog pandemije koronavirusa.

Kako kažu članovi sastava snimljena numera je i svojevrstan vid podrške lekarima, ali i mnogobrojnim volonterima i svim dobronamernim ljudima koji su se hrabrog i čistog srca našli na usluzi građanima u vreme pandemije.

Pesma je i način da vranjska grupa oda poslednju poštu svima koji nisu uspeli da se izbore sa opakom bolešću.

Tako se Izvor pridružio mnogobrojnim muzičarima iz Srbije i regiona koji su odlučili da daju svoj doprinos u borbi protiv koronavirusa na ovakav način.

Pesma "Milijano, ćero moja mila" predstavlja kućnu verziju numere koja će se naći na drugom albumu ove vranjske grupe.

Ona nikada pre nije tonski zabeležena i do momenta kada je Izvor snimio živela je samo u usmenoj narodnoj tradiciji.

Pesmu su snimili Ivana Tasić Mitić (glas), Katarina Dimić (tambura), Dalibor Mladenović (kaval), Dejan Dimić (tambura) i Boban Mitić (tapan).

Video klip možete pogledati u nastavku.

PROFIL

Grupa Izvor osnovana je 2004. godine u Vranju. Bavi se izvođenjem tradicionalne balkanske muzike, sa akcentom na područja Vranja i Južne Srbije, Kosova i Metohije. Članovi grupe bave se i sakupljanjem terenskih muzičkih snimaka. Uz pomoć tog iskustva i uz korišćenje tradicionalnih instrumenata (kaval, frula, ćemane, saz, tambura, tapan, tarabuka, bendir), te izvornog načina pevanja u glasu Ivane Tasić, oni nastoje da svoju interpretaciju tradicionalne muzike utemelje na autentičnom shvatanju njenog izvornog duha. Aranžmani su urađeni u skladu sa standardima orkestara narodnih instrumenata južnog dela Balkana i delimično čalgijskih orkestara. Grupa Izvor snimila je jedan CD (Ogrejala mesečina, Etnografski muzej Beograd, 2005), a u pripremi je drugo izdanje na kome će se naći tradicionalne numere iz Vranja i okoline, od kojih mnoge nikada nisu tonski zabeležene. Pesme Izvora našle su se na više kompilacijskih muzičkih izdanja širom Evrope. Grupa je dosad održala više od 250 koncerata širom Srbije, ali i u Makedoniji, Sloveniji, Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Španiji, a najviše na Kosovu i Metohiji.

Najnovije vesti