Vranje se zadužuje 100 miliona dinara

Grad Vranje zadužiće se 100 miliona dinara u skladu sa mišljenjem Ministarstva finansija, aminovali su u ponedeljak odbornici gradskog parlamenta.

Usvojena odluka predviđa da se od 100 miliona iznos u visini od 47,7 miliona dinara odnosi na korišćenje nepovučenih sredstava po osnovu ranije ugovorenog kredita, a novo zaduživanje iznosi 52,3 miliona.

Sednica Skupštine grada kojom je predsedavao Dejan Tričković, započela je usvajanjem ove odluke o zaduživanju grada Vranja, "radi investiranja kapitalnih investicionih rashoda", kako je obrazložio gradski većnik Bojan Kostić.

"Pomenuta sredstva namenjena su za završetak vrtića u naselju Raška, izgradnju vodovodne mreže u selima Neradovac i Moštanica i sanaciju rezervoara ,,Jevrem bunar” u Vranju", rekao je Kostić.

Odbornici su u ponedeljak usvojili Odluku o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji grada Vranja, Izveštaj o radu Gradskog štaba za vanredne situacije za prošlu godinu, Predlog plana ovog gradskog tela za 2022. godinu, kao i Rešenje o obrazovanju Gradskog štaba za vanredne situacije.

Usvojen je Projekat javno-privatnog partnerstva ugovorne isporuke toplotne energije uz izgradnju novih kotlarnica iz obnovljivog izvora energije-drvne biomase i prirodnog gasa, o kojoj je govorio gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

On je tom prilikom istakao da je ovim predlogom sagledana mogućnost poveravanja obavljanja energetske usluge proizvodnje toplotne energije privatnom partneru kroz model JPP-a, uz obavezno unapređenje trenutnog stanja energetskog sistema i supstituciju neekoloških energenata privatljivijim obnovljivim izvorima energije-drvnom biomasom i manjim delom prirodnim gasom.

"Po ovom modelu celokupne mere unapređenja finansira odabrani privatni partner, bez sopstvenog ulaganja od strane javnog partnera, odnosno grada i JP Novi Dom.

Predviđena je izgradnja 2 kotlarnice i instaliranje kotlova na biomasu.

Pored povećanja energetske efikasnosti sistema za proizvodnju toplotne energije, realizacija ovog projekta doprineće unapređenju toplotnog komfora kod krajnjih korisnika, 24 časovnoj isoruci toplotne energije tokom cele grejne sezone, sigurnijem snabdevanju objekta toplotnom energijom, smanjenju emisije štetnih gasova, proizvodnju najmanje 50% toplotne energije iz obnovljivih izvora energije, ekološki čistijem centru i okolini Vranja, kao i finansijskoj uštedi u budžetu javnog partnera”, istakao je Milenković.

Odbornici su dali zeleno svetlo na model Javnog ugovora o javno privatnom partnerstvu za dugoročnu isporuku toplotne energije sistemu daljinskog grejanja Javnog preduzeća za grejanje i održavanje stambenih zgrada i poslovnih prostorija Novi Dom Vranje, iz novoinstaliranih kotlova na biomasu i kotlova na gas, kao i na Izveštaj o radu JU Turistička organizacija Vranje sa finansijskim izveštajem za 2021. godinu.

Usvojeni su Lokalni operativni plan odbrane od poplava na teritoriji grada Vranja za vode II reda u 2022. godini i Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Vranja za 2022. godinu, kao i Rešenja o obrazovanju stručne komisije za izradu godišnjeg Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Vranja i imenovanju Stambene komisije za davanje u neprofitni zakup stanova u javnoj svojini.

Odbornici Skupštine grada odrekli su se dnevnica sa današnjeg zasedanja, kako bi pomogli lečenje Vukana Stoiljkovića.

Najnovije vesti