Vranjanki prvo mesto na takmičenju eko-reportera

Jefimija Najdić, učenica 3. razreda Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju, osvojila je prvo mesto na beogradskom nacionalnom takmičenju Mladi Eko-reporteri, čiji je cilj očuvanje životne sredine.

Jefimija je svoj rad na temu „Energetska efikasnost“ posvetila očuvanju i zaštiti šuma od prekomerne i ilegalne seče u Pčinjskom okrugu radi grejanja domova, a istovremeno predložila zanimljivo i efikasno rešenje, iskorišćavanje tople vode iz obližnje Vranjske Banje preko posebnog sistema.

Osvajanjem ove nagrade njen rad je direktno poslat na međunarodno takmičenje u Kopenhagenu.

-Profesorka Gordana Nikolić, koordinatorka Eko-reportera je ujedno i mentorka Jefimijinog rada, svojim velikim angažovanjem pokrenula i uzela učešće u realizaciji projekta - istakla je direktorka Gimnazije Suzana Mišić Stanković.

-Tu je i ogromna spremnost učenice Jefimije Najdić koja svojim sjajnim idejama i rešenjima pokazuje da naš region ima mlade ljude koji mogu da doprinesu boljoj energetskoj efikasnosti - dodala je Mišić Stanković.

Mladi eko-reporteri predstavljaju mrežu mladih koji obrazuju javnost o održivom razvoju angažovanjem u kreativnom eko-novinarstvu.

Inače, Jefimija Najdić učestvovala je i u finalu desetog informatičkog takmičenja ,,RAF CHALLENGE 2018" , koje su organizovali Društvo matematičara Srbije i Računarski fakultet iz Beograda.

Osvojila je drugo mesto u prvoj kategoriji u kojoj je zadatak bio da uradi prezentaciju na temu ,,Primena računarstva u savremenoj medicini" i odbrani je pred stručnom komisijom.

Najnovije vesti