Gimnazijalka na međunarodnom takmičenju Mladi eko-reporteri

Jefimija Najdić, učenica 3. razreda Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju, učestvuje na međunarodnom takmičenju Mladi Eko-reporteri, čiji je cilj očuvanje životne sredine.

Jefimija je svoj rad na temu „Energetska efikasnost“ posvetila očuvanju i zaštiti šuma od prekomerne i ilegalne seče u Pčinjskom okrugu radi grejanja domova, a istovremeno predložila zanimljivo i efikasno rešenje, iskorišćavanje tople vode iz obližnje Vranjske Banje preko posebnog sistema.

U vranjskoj gimnaziji je nedavno održana radionica u kojoj su učestvovale predsednica udruženja Ambasadora održivog razvoja Aleksandra Mladenović i nacionalna koordinatorka održivog razvoja životne sredine Dijana Šarac, dok se učenici ove škole kroz projekat i program „Energetska efikasnost u očima Mladih eko-reportera“ bave pitanjima smanjenja potrošnje i korišćenja energije na efikasan način, istražuju probleme vezane za zaštitu životne sredine i izveštavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis predlažući rešenja.

Mladi eko-reporteri predstavljaju mrežu mladih koji obrazuju javnost o održivom razvoju angažovanjem u kreativnom eko-novinarstvu.

Vranjska gimnazija je u oktobru 2017. godine dobila zelenu zastavu sa znakom eko-škole, pošto je ispunila postavljene kriterijume koje brigu za životnu sredinu postavljaju kao trajnu vrednost i stekla status Međunarodne eko-škole.

Najnovije vesti