Vranjanki Aleksandri Jovanović još jedna književna nagrada

Aleksandri Jovanović, mladoj dramaturškinji i spisateljici iz Vranja, pripala je ovih dana književna nagrada "Maleni cvet", priznanje koje Grad Niš dodeljuje u oblasti književnosti za decu i mlade, saopšteno je iz Niškog kulturnog centra (NKC).

Aleksandra je nagradu dobila za dečji roman Crna ptica, objavljen u leto prošle godine u izdanju Kreativnog centra.

U konkurenciji 48 knjiga objavljenih u 2020. godini istim priznanjem nagrađena je i knjiga Luka kaže, Srđana V. Tešina.

Žiri su činili profesor književnosti i bibliotekar Dragana Pešić Glavašević, profesor književnosti za decu i književni kritičar Dušica Potić i pesnik i urednik Dejan Aleksić.

- U pitanju je dirljiva pripovest o sazrevanju u senci velikog gubitka, traganju za smislom kroz lavirinte žalovanja koje za dvanaestogodišnju devojčicu, glavnu junakinju romana, postaje iskušenička tegoba na rubu autodestrukcije.

Autorka znalački razvija pripovedački plan, dramaturški dinamizuje osetljivu i bolnu temu mešanjem stvarnosnog i oniričkog, realnog i onostranog.

Posebno uverljivo su predstavljeni psihološka ravan i unutrašnji sukobi i lomovi kojima je izložena devojčica Želja u kategoričkom odbijanju da se suoči sa istinom o očevom tragičnom kraju.

Stereotipna predstava o socijalnom povlačenju svojstvenom deci čije detinjstvo duboko obeleži nesreća izbegnuta je uvođenjem likova kroz koje se situaciono ukazuju "korektori" emocionalnog skliznuća – ljubav, prijateljstvo, poverenje - obrazložio je žiri.

Za isti roman Aleksandra je nedavno dobila nagradu "Politikinog zabavnika".

Plavu pticu promovisala je u oktorbru 2020. u Vranju.

Grad Niš peti put je ove godine dodelio nagradu "Maleni cvet", koju čine plaketa i novčani iznos.

Svečana dodela u Gradskoj kući u Nišu biće organizovana tokom juna.

BIOGRAFIJA

Aleksandra Jovanović rođena je 1996. godine u Vranju. Nakon završene Gimnazije Bora Stanković upisala je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, odsek dramaturgija, gde je diplomirala u septembru 2019. Trenutno pohađa master studije na Fakultetu dramskih umetnosti, modul dramaturgija. Angažovana je kao dramaturg u Pozorištu Bora Stanković u Vranju. Neke od njenih pesama objavljene su 2019. godine u zbornicima Kiprijanov kladenac, Palanačko leto i Garavi sokak. Njena priča "Prava devojka" objavljena je u zbirci kratkih priča "Daljine" 2019. godine. Dobitnica je nagrade “Mladi Dis” za 2020. godinu na 57. Disovom proleću. Priča "Tuđi" biće štampana u zborniku Službenog glasnika ove godine, a sada je štampan njen roman za decu "Crna ptica", u izdanju Kreativnog centra. Za ovaj roman već je dobila nagradu Politikinog zabavnika.

Najnovije vesti