Vranjancu Jugu Đorđeviću nagrada za režiju na Festivalu prvoizvedenih predstava

Jug Đorđević, pozorišni reditelj iz Vranja koji živi i radi u Beogradu, proglašen je najuspešnijim rediteljem na 11. Festivalu prvoizvedenih predstava (PIP), čiji je takmičarski deo završen u nedelju uveče u Aleksincu.

Nagradu je dobio za režiju predstave Uspavanka za Aleksiju Rajčić, kojoj je pripala i Nagrada Slobodan Selenić, odnosno Gran pri festivala za najbolji dramski tekst autora Đorđa Kosića.

Ista predstava, u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, dobila je i nagradu za najbolju predstavu u celini.

Nagrada Olga Ivanović za najbolju glumicu dodeljena je Vanji Ejdus, za ulogu Aleksije Rajčić u istoj predstavi.

Stručni žiri ovogodišnjeg PIP- a činili su dr Miroslav Radonjić, Goran Ibrajter i Biljana Nikolić.

Selektor festivala bio je Nebojša Bradić.

Podsećanja radi, predstava Uspavanka za Aleksiju Rajčić proglašena je u junu ove godine za najbolju i na 68. Sterijinom pozorju u Novom Sadu.

Jug Đorđević je nagradu za najbolju režiju, za postavku predstave Uspavanka za Aleksiju Rajčić, dobio i na 25. Teatar festu Petar Kočić u Banjaluci u junu ove godine.

U svom rodnom gradu dosad je režirao predstave Kepler 452-B, Nečistu krv i nedavno ostvarenje Ništa nećemo zaboraviti, po motivima romana Vere Cenić, profesorke književnosti, spisateljice i prvog doktora nauka iz Vranja.

Profil

Jug Đorđević rođen je 1993. godine u Vranju, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Katedri za pozorišnu i radio režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Nikole Jevtića i Dušana Petrovića. Tokom studija radio je kao asistent režije vodećim rediteljima iz zemlje i regiona. U profesionalnoj karijeri iza sebe ima više od petnaest režija, kako klasičnih tako i savremenih dramskih tekstova. Radio je u pozorištima širom Srbije – Pozorištu Bora Stanković u Vranju, Kraljevačkom pozorištu, Narodnom pozorištu u Beogradu, Narodnom pozorištu u Somboru, Narodnom pozorištu Užice, Narodnom pozorištu Niš, Beogradskom dramskom pozorištu, Gradskom pozorištu Čačak i drugim. Dobitnik je nekoliko nagrada za svoj rad, među kojima dva puta Specijalne nagrade na Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić – za predstavu Kepler 452-B (koju deli sa Tijanom Grumić) 2018. godine i predstave Sumnja, odnosno Triptih o radnicima 2019. godine, kao i nagrade za najbolju režiju predstave Nečista krv na 5. festivalu Šabačko proleće. Predstava u njegovoj režiji - Uspavanka za Aleksiju Rajčić - dobitnik je Sterijine nagrade za najbolju predstavu 68. Sterijinog pozorja.

Najnovije vesti