Vranjancu Bobanu Stojiljkoviću Đuri nepravnosnažno četiri godine zatvora

Na tri godine zatvora nepravnosnažno je osuđen Aguš Erdinč iz Kumanova, a na po dve Vranjanci Goran Vučković i Goran Bogdanović. Stranke u postupku i njihovi advokati imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Nepravnosnažnom presudom Vranjanac Boban Stojiljković Đura, vlasnik nekadašnje pumpe "Europetrol" u Vranju, osuđen je u Višem sudu u Beograd na efektivnu kaznu zatvora od 4 godine, piše Krik.

Na izricanju presude u beogradskom sudu rečeno je da su neki od zaposlenih na benzinskim pumpama Europetrol, kako se navodi, "korišćeni kao posrednici za uplaćivanje novca u banke".

Stojiljković je bio među optuženima na suđenju Darku Šariću (dobio 9 godina zatvora nepravnosnažno) zbog optužbi da je Šarićeva grupa navodno oprala najmanje 20 miliona evra stečenih švercom kokaina.

- U pitanju je nesumljivo prljav novac zarađen od prodaje kokaina. Presuda je zasnovana na enormno velikom broju dokaza - rekao je sudija Siniša Petrović na izricanju presude.

ERDINČ, VUČKOVIĆ, BOGDANOVIĆ

Aguš Erdinč iz Kumanova nepravnosnažno je osuđen "zbog izvršenja krivičnog dela pranje novca" na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, u koju kaznu mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru. Goran Vučković iz Vranja osuđen je takođe nepravnosnažno "zbog izvršenja krivičnog dela pranje novca" osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od dve godine u koju kaznu mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru. Goran Bogdanović "zbog izvršenja krivičnog dela pranje novca" osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od dve godine u koju kaznu mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru, navodi se u presudi.

Sudsko veće koje čine predsednik Siniša Petrović i članovi Dragomir Gerasimović i Svetlana Aleksić donelo je presudu "većinom glasova sudija", što znači da je jedan od članova veća bio protiv ovakve presude.

Iste sudije ranije su osudile Šarića na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Šarić se tokom suđenja branio da novac nije stekao prodajom kokaina već tako sto je prodao firmu "Štampa sistem" nemačkoj korporaciji VAC.

Sudija je rekao da nije sporono da je prodao firmu i da je taj novac bio legalan, ali da Šarić "nije dokazao kako je došao u posed Štampe".Šarić nije prisustovao izricanju presude.

Presuda nije konačna i pravnosnažna i protiv nje stranke u krivičnom postupku i branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

ODUZETA IMOVINA BRATSTVA U PREŠEVU

U saopštenju Višeg suda se navodi da se oduzima imovina pribavljena izvršenjem krivičnog dela više firmi, a između ostalog i "Bratstva" u Preševu.

KO JE JOŠ OSUĐEN

Osim Stojiljkovića još nekoliko osoba koje su okarakterisane kao Šarićevi saradnici dobili su kazne od dve do sedam godina zatvora, dvoje je oslobođeno, a dvojici je optužba zastarela. Radovan Štrbac, advokat koji je u Šarićevo ime i za njegov novac kupovao firme od kontroverznog vojvođanskog biznismena Mileta Jerkovića, osuđen je na sedam godina. Firme su u vlasništvu imale veliku količinu zemlje i vrednu imovinu. Njegova supruga Dubravka oslobođena je optužbi. Stevica Kostić, baštovan koji je radio kod Šarića i prenosio novac u kešu, osuđen je na dve godine zatvora. Predrag Milosavljević, vlasnik ofšor firme „Financial angels“ (Finansijski anđeli), registrovane u američkoj državi Delaver preko koje je prolazio kokainski novac na putu do srpskih preduzeća, dobio je četiri godine. Zoran Ćopić, srpsko-bosanski biznismen pokušao je Šariću da proda preduzeće „Mitrosrem“, koje je prethodno kupio u privatizaciji, osuđen je na četiri godine. Kaznu za pranje Šarićevog novca u odvojenom slučaju Ćopić je već je odslužio u Bosni i Hercegovini. Oslobođen je Nemanja Krstajić, a optužba je zastarela Nebojši Spasiću i Dušanu Kovačeviću koji su bili zaposleni u bankama preko kojih je novac "opran". Razdvojen je postupak u odnosu na Andriju Krlović zbog bolesti pa će njemu biti presuđeno naknadno.

Najnovije vesti