Proces Šarić: Stojiljković tvrdi da je samo savetovao Erdinca pri kupovini Bratstva

Na suđenju članovima grupe Darka Šarića, optuženim za navodno "pranje" više od 22 miliona evra kokainskog novca, tužioca Sašu Ivanića je, između ostalog, zanimalo zašto je Vranjanac Boban Stojiljković više puta pozvao Aguša Erdinca, u toku privatizacije preduzeća „Bratstvo“ u Preševu i davao mu uputstva, ukoliko nije imao korist od toga, piše portal Krik.

Stojiljković je objasnio da su oni neuki i da nisu do tada išli na javne aukcije, pa su se plašili da ne naprave grešku.

Naveo je primer svog sugrađanina koji je platio 200.000 evra više, jer nije znao pravila u vezi sa kupovinom stare devizne štednje.

- Savetima sam pomagao Agušu, da ne izgubimo pare - rekao je on.

Na pitanje tužioca zašto o poslovima govori kao da u njima učestvuje, odnosno zašto koristi izraz „mi smo“, Stojiljković je rekao da je on iz Vranja i da „promaši padež“ i upitao da li mu se sudi zbog gramatike ili pranja para.

Objašnjavajući zbog čega su novčanice bile u malim apoenima, a za koje tužilaštvo tvrdi da potiču od prodaje narkotika, Stojiljković kaže da je novac bio „sitan“, jer je poticao iz redovnog poslovanja menjačnice koja je postojala na pumpi.

Stojiljković je govorio o pumpi „Europetrol“ u Vranju, za koju tužilaštvo navodi da je bila u njegovom stvarnom vlasništvu.

Optuženi Šarić obratio se sudskom veću tražeći da oni reaguju kako bi ga tužilac „nešto pitao“.

- Ja sam ovde najtužniji prvooptuženi u Specijalnom sudu. Recite jeste li videli kog tužnijeg?

Tu sam ja tužioče, pitajte nešto! Kao da sam vam pravni zamorac, sedim tamo i ništa me ne pitate - rekao je Šarić dodajući da je optužen kao organizator i da stoga očekuje da tužilac i njemu postavlja pitanja.

- Gospođo, evo Vi ste novi, probajte Vi da me pitate nešto - rekao je Šarić, obraćajući se sudiji Svetlani Aleksić koja je od početka godine novi član sudskog veća.

Jelena Radivojević (Krik)

Optuženi Bojan Stanojković izjavio je da ne zna mnogo o privatizaciji „Bratstva“, o kojoj je reč u razgovorima „osim da je sve rađeno po zakonu“.

Tužilaštvo pak tvrdi da je grupa, navodno, kroz privatizaciju ove kompanije oprala novac zarađen švercom kokaina.

Šarić i članovi njegove grupe terete se da su novac zarađen prodajom oko 5,8 tona kokaina, nekoliko godina uspešno ubacivali u legalne tokove i poslove u Srbiji.

Najčešće je to, prema navodima optužnice, bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanje fiktivnih ugovora.

Nakon što su preslušani svi presretnuti telefonski razgovori i izvršen uvid u SMS prepiske optuženih članova grupe, tužilac Saša Ivanić je postavljao pitanja optuženima u vezi sa predstavljenim dokazima.

Najnovije vesti